Последни новини
Home / Законът / За първи път: Откриха учебно стрелбище за надзиратели до затвор

За първи път: Откриха учебно стрелбище за надзиратели до затвор

Defakto.bg

Служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ и Главна дирекция „Охрана“ /ГДО/ ще могат да тренират на собствено стрелбище. То е обособено до затвора-Плевен и разполага с 5 коридора за провеждане на стрелба, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Това е първото лицензирано стрелбище в системата на затворите, за нуждите на учебния център на ГДИН, който е в Плевен. През него минават както кандидатите за надзиратели, така и действащите служители от системата за периодични тренировки. Тирът ще се ползва и от дирекцията „Охрана“, която също е в системата на МП. Обученията в стрелба не са предвидени за затворници.

„С откриването на първото лицензирано стрелбище се реализират целите на учебната дейност по подготовка за работа с огнестрелно оръжие на служителите. Освен това се постигат икономии на финасови средства, защото досега се използваха огневите полигони на Министерство на отбраната и Министерството на вътрешните работи“, заяви при откриването заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

На територията на стрелбището ще може да се стреля с късо нарезно и гладкоцевно оръжие. Изградени са специални защитни съоръжения, изключващи всякаква вероятност рикоширали проектили да напуснат границите на стрелбището. Употребата на огнестрелни оръжия и боеприпаси ще се осъществява по реда и при условията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и под непосредствения контрол на длъжностните лица, както е изискването по закон.

Стойността на обекта е близо 60 хиляди лева, като средствата са осигурени от Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. На новото стрелбище ще има възможност за едновременен учебен процес на петима обучаеми в огнева позиция и стрелкова подготовка на служители от цялата страна. Там ще могат да се обучават в рамките на служебната учебна година служителите от териториалните служби на ГДИН и ГДО от Плевен, Ловеч, Белене и Враца.

На откриването в Плевен присъстваха още областният управител на Плевен Мирослав Петров, временно изпълняващият длъжността главен директор на ГДИН Свилен Цветанов, директорът на ДП „Фонд затворно дело“ Иван Иванов, началниците на затворите в Плевен, Ловеч и Белене, както и представители на местната изпълнителна и съдебна власт.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.