Последни новини
Home / Законът / Конкурсите в Темида тръгват, първи са ВКС и районните съдилища

Конкурсите в Темида тръгват, първи са ВКС и районните съдилища

Defakto.bg

Обявяват се 9 бройки за върховни съдии и 40 за районни

Конкурсите за вакантните места в съда тръгват. Това реши днес съдийската колегия на ВСС.

Първи се обявяват тези за Върховния касационен съд и за районните съдилища в страната.

Спор за ВКС

Наличните вакантни длъжности във ВКС са 11, но Комисията по атестирането и конкурсите предлага на конкурс да се обявят 9 от тях, докладва зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев. Мотивите – за 2 от длъжностите – по една в наказателната и в търговската колегии на ВКС има висящи спорове и не е изключено в крайна сметка те да бъдат заети по друг ред (по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ – от останалите под чертата след вече проведен конкурс).

Като отглас от предно заседание на съдийската колегия, на което кадровиците в голямото си мнозинство бойкотираха исканията на Лозан Панов да се съкратят 4 щата във ВКС, днес спорът бе подновен.

Няма да подкрепя предложенията, тъй като бях поискал броят на съдиите във ВКС да се намали с 4 незаети щата – 2 в гражданската колегия и по 1 в наказателната и в търговската, обяви Панов.

„И аз няма да подкрепя!“, включи се Олга Керелска, доскоро съдия от гражданската колегия на ВКС, която отсъстваше от въпросното заседание. И, макар със закъснение, изложи аргументите си: „Смятам, че предишното решение не е взето при достатъчна степен на информираност и прозрачност. Не съм участвала в него, но след като е имало предни предложения за съкращения от зам.-председателите на ВКС, би било редно те или да депозират писмени становища или да бъдат извикани и изслушани (такова предложение имаше, но бе отхвърлено – б.р.). Защото другото остава впечатление за немотивираност. Смисълът от присъствието ни тук не е да налагаме едни или други решения, които ние считаме за правилни, а да вземаме решение в съответствие с нуждите на съдилищата, след като сме се информирали за това и да са от полза на реформата. Внасяйки личен елемент и емоция няма да постигнем този резултат. На конкурс отиват 3 бройки от гражданската колегия. Миналата година бяха прехвърлени 700 дела от търговската колегия, които ние приехме и разгледахме. Тогава се постави въпросът, че търговската колегия е силно натоварена и насрочва делата си далеч във времето, постави се въпросът там да се прехвърлят бройки или съдии, но така и не се случи. И днес ще направим нещо алогично и нищо чудно пак да се налага да се прехвърлят дела. При предишното решение се създаде впечатлението, че съдийската колегия не е била на висотата на отговорностите си!“

Отново отваряме въпроса от предишно заседание ли? – попита Боян Магдалинчев.

Става дума основно за визията и концепцията за развитието на върховните съдилища, дали то ще е екстензивно, както досега, или друго, включи се Лозан Панов. (Това наистина е сериозен въпрос, но не той беше в основата на разискванията на „онова“ заседание).

Останалите замълчаха. И с 12 срещу 2 гласа (Панов и Керелска) взеха решение за обявяване на конкурсите.

Така за гражданската колегия се обявяват 3 места, за наказателната – 4, за търговската – нито едно. Единствената свободна бройка там е обект на съдебен спор.

При районните съдилища – най-много бройки за СРС

Общо 59 са свободните щатове в районните съдилища в страната, прие днес съдийската колегия на ВСС.

От тях 40 се обявяват на конкурс, като най-много бройки – 10 ще са за Софийския районен съд. Следва Районен съд -Пловдив, с 5 щата за конкурс.

За „външно“ назначаване – от юристи, които не са от системата, се обявяват общо 4 бройки. Те са в районните съдилища в Козлодуй, Оряхово и Царево. Избрани са, тъй като очевидно са „неатрактивни“ за магистратите и за тях дълго време не са се появявали кандидати, отчете Красимир Шекерджиев.

Останалите петнайсетина свободни щата се запазват за заемане от младшите съдии, на които им предстои да встъпят в длъжност през 2018 г., както и от председатерите на районни съдилища с изтичащ мандат.

Колегията гласува днес и увеличаване на допълнителния платен годишен отпуск на някои от съдебните служители в съдилищата. Максималното увеличение е с 12 дни – става сума за длъжности на ненормиран работен ден.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.