Последни новини
Home / Законът / „Наказаха“ търговска фирма със 132 764 лв. заради данъчно престъпление на управителя й

„Наказаха“ търговска фирма със 132 764 лв. заради данъчно престъпление на управителя й

Defakto.bg

Бургаският апелативен съд e потвърдил решение на ОС – Сливен, с което на търговско дружество „Йопс“ ЕООД гр. Нова Загора e  наложена имуществена санкция в размер на 132 764,66 лв. ,  получена като облага,  в резултат на финансово престъпление, извършено от  управителя й Пламен П. ( чл.255, ал.3 вр. ал.1, т.2, предл.1, т.6 и т.7 вр. чл.26, ал.1 от НК.)

Управителят и едноличен собственик на търговското дружество  Пламен П е признат за виновен задето от  16.08.2010 г. до 24.03.2014 г., в  Сливен, при условията на продължавано престъпление, като управител и представител на „Йопс“ ЕООД – Нова Загора е  избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 87 989, 11 лв. дължим данък по ЗДДС и 44 775,55 лв. дължим данък по ЗКПО. Наложено му е наказание  лишаване от свобода за срок от три години, като изпълнението е отложено за изпитателен срок от четири години, считано от влизане в сила на присъдата и  конфискация  на ½ ид.ч. от лек автомобил„Опел Вектра”.

Присъдата на ОС – Сливен по наказателното дело е обжалвана пред въззивната инстанция и не е влязла в сила. В хода на наказателното производство Окръжна прокуратура – Сливен е внесла предложение за налагане на имуществена санкция по реда на чл. 83 а от Закона за административните наказания и нарушения.

Представените пред двете инстанции доказателства обосновават извода за престъпна дейност на управителя и  собственик на дружеството, довела за получена облага в особено големи размери.

Липсата на влязла в сила присъда не е абсолютна пречка за налагане на имуществена санкция по Глава четвърта от ЗАНН, посочва в решението си Апелативен съд – Бургас.

Законът е предвидил изрична възможност за възобновяване на административно наказателното производство в случай, че представителят на юридическото лице бъде оправдан или наказателното производство спрямо него бъде прекратено.

Въззивният съд е направил извода, че в случая са налице всички законови предпоставки за налагане на имуществена санкция на юридическото лице „Йопс“ ЕООД – гр. Нова Загора.

Решението е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Един коментар

  1. You’re the grtsteae! JMHO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.