Последни новини
Home / Законът / Проект за обществено обсъждане: Нови критерии и заплащане за вещите лица

Проект за обществено обсъждане: Нови критерии и заплащане за вещите лица

Defakto.bg

Въвежда се изискване за бързина на експертизите

Промени в критериите на подбора на вещи лица, начина на работа и, съответно, в заплащането. Това се предлага в проект за изменения на Наредба № 2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, съобщиха от Министерството на правосъдието. Днес проектът е публикуван за обществено обсъждане, за последно измененията са съгласувани на извънредно заседание на Съвета за съдебна реформа.

Проблемът с вещите лица и експертизите е стар и все по-болезнен. Заради недостига на специалисти, готови да работят за правосъдието, буксуват стотици дела. През годините се предлагаха всякакви решения, включително и изготвянето на специален закон. Но засега явно решението се търси чрез промени в съществуващата наредба.

Новости

Едно от условията, на което трябва да отговарят специалистите, утвърдени за вещи лица, за вписването им в списъка на вещите лица е да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ или „бакалавър“. Високата образователна степен е предпоставка за задълбочени знания в областта на науката, изкуството или техниката. Не се лишават от възможността да бъдат вещи лица и специалисти, които са със завършено средно образование, като изискването за тях е обвързано с по-дълъг професионален стаж, което е гаранция за професионализъм в конкретната област, съобщават от МП.

За подобряване на бързината на процеса и качеството на изготвяните експертизи за първи път се въвеждат и конкретен критерий за бързина на експертизите, по  които вещите лица да бъдат заличавани от списъците, ако затрудняват процеса.

Увеличава се размерът на почасовото възнаграждение на вещите лица, като същото се определя като 3% от установената минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на експертизата. Експертите вече ще получават и допълнително възнаграждение за работа в почивните дни, но само когато изрично от възложителя е посочено, че експертизата следва да бъде извършена в условията на извънреден труд.

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.