Последни новини
Home / Законът / Тръгват масови проверки срещу източването на държавни и общински болници, повдигат обвинения за безстопанственост

Тръгват масови проверки срещу източването на държавни и общински болници, повдигат обвинения за безстопанственост

Defakto.bg

Прокуратурата,  МВР и  Министерство на  здравеопазването  започват проверки във всяка болница в  страната, която получава средства от НЗОК.  Това бе обявено на съвмест9ен  брифинг на  министъра на вътрешните работи Валентин Радев,  здравният министър Кирил Ананиев и главният прокурор Сотир Цацаров.

Целта е да се установи, дали на територията на болниците работят частни лечебни заведения, а идеята е  да се провери, дали договорът сключен с тях изгоден, тоест, дали има дублиране между дейностите, които се извършват в държавната и общинска болница и частната болница, за да се установи, дали приходите остават само за частната болница.  Това обяви  главният прокурор Сотир Цацаров, а база за проверките е  анализ на предишния министър на здравеопазването и от неговия екип професор Николай Петров за договорите на 195 държавни и общински болници.

Досега са проверени са 195 болници, от които 38 са със 100% държавна собственост, 127- със 100% общинска собственост и 30%- със смесена собственост,   заяви Цацаров.  Смущаващото е, че част от тези частни болници- наематели имат същата дейност като държавната и тежките случаи се пренасочват към държавната, а по-леките – към частната, което генерира много пари за тях.  Този модел е валиден за цялата страна, призна Цацаров. Тези договори ще бъдат детайлно проверени и ако намерим нарушения, ще се действа и чрез прокуратурата. Като прокуратура не можем да преследваме длъжностни нарушения, а престъпления, напомни Цацаров и даде примери за съществуващи практики , в които се източва публичен ресурс в полза на частни търговски дружества.
Считаме, че практиката „болница в болница” е един от основните канали за източване на държавните и общински болници, които изпадат в дългове, обобщи Цацаров.  И така, ако караме по този начин, вместо табелата МБАЛ на едно здравно заведение сред време на същата сграда ще има името на съответната частна болница- наемател,посочи той. Нашата акция ще доведе до посегателство до големи финансови интереси, но питам възможно ли е на територията на едно здравно заведение да съществува друго, макар и с различна дейност, запита главният прокурор. Допустимо ли е и ако е допустимо, дали не трябва да се отнася само за индивидуални частни практики, за т.нар. джипи-та, допълни той  Цацаров м даде примери, най-вече в град Враца, където общински или държавни болници са сключили неизгодни договори с частни лечебни заведения,  на практика са ощетени държавните и общинските заведения, а частните излизат на печалба, защото получават само приходи.  Заради източването на държавните и общинските болници вече има образувани досъдебни производства и на двама директори вече са повдигнати  обвинения в безстопанственост.

Още днес съм се разпоредил в МЗ в рамките на 2 седмици да се проверят здравните заведения във всички 27 области, които имат подобни договори, заяви министър Ананиев. Ще работим на кръстосан принцип, проверките ще се извършват от представителите на нашите институции от съседна област, за да няма зависимост, ще проверяваме всички параметри на договорите, добави той

По другата голяма тема за проверките на ГДБОП и  незаконния износ  на лекарства в Западна Европа от българският пазар, Цацаров отказа да дава нова информация, тъй като работата по акцията продължава и ще бъдат привлечени обвиняеми. Предстои в следващите дни още лица да  бъдат привлечени като обвиняеми, добави  Цацаров

Битката ще бъде жестока, но няма да се откажем, каза вътрешният министър Радев. Даваме все повече средства за здравеопазване, но резултатите са на същото ниво.  Рано или късно всеки един от нас става пациент, така че ние не сме съгласни да  бъдем лекувани по този начин,  заяви той. Радев  подчерта, че проверките няма да засегнат редовите лекари, които посъветва  да продължават да работят спокойно.  Дори поиска помощ от тях и гражданите в подхваната битка.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.