Последни новини
Home / Актуално / Бойко Рашков: ВСС, Главният прокурор, шефовете на МВР и ДАНС мълчат за незаконното подслушване (обновена)

Бойко Рашков: ВСС, Главният прокурор, шефовете на МВР и ДАНС мълчат за незаконното подслушване (обновена)

Defakto.bg

Въпреки, че прокуратурата е била сезирана за стотици нарушения по  прилагането на специални разузнавателни средства, не е последвала никаква реакция. Това обяви шефът на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков в парламента, който след бурни разправии и нежелание на управляващите да го изслушат, все пак бе си каза думата по повод  годишния доклад на Бюрото за 2016 г.

„Бюрото вече не може да гарантира на 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на СРС по една причина – тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури не отговарят на истината. Така да го кажа.

В 8 случая ние сме установили безспорно, че те не са отговорили на Бюрото дали спрямо Х са използвани или не СРС. Един от тези случаи е един бивш политик, който стоеше в тази зала. Той води дело по Закона за отговорността на държавата. Уведомили сме го. И един колега магистрат, който е подлаган няколко пъти на СРС, за да се установи, ако е възможно евентуално, връзката му с един политик. От тази зала.

След въпроси на депутатите от левицата Славчо Велков и Таско Ерменков,  Рашков  направи дълго изложение пред народните представители.

„Въпросът е, че има мълчание като започнем от ВСС, главния прокурор, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС“

Думите му бяха казани в присъствието в залата на Сотир Цацаров, на председателя на ДАНС Димитър Георгиев, на МВР шефа Валентин Радев и на председателя на ДАТО Цветан Китов.

От БСП няколко пъти настояха заседанието да е закрито, за да може да се говори в конкретика, без да се нарушава Закона за защита на класифицираната информация. На два пъти обаче ГЕРБ отказаха. В резултат залата получи изложение без имена и „чувствителна информация“.

Рашков отговори и на въпроса дали има случаи, в които има неправомерно подслушвани или следени граждани, които не са били уведомени за това. По думите му такива случаи не просто има, а те са десетки. Това е позволено от закона, а когато Бюрото поиска становище от службите, които заявяват ползване на СРС, отговорът е, че хората не трябва да бъдат уведомени.  По думите на Рашков в Бюрото има „стотици сигнали“ за неправомерно използване на СРС, защото нарушенията са стотици

От изложението на Рашков, който е и бивш шеф на Националната следствена служба стана ясно, че са открити  стотици нарушения при разрешаването на СРС-та от заместниците на бившата шефка на Софийския градския съд Владимира Янева.  Тя бе осъдена условно, защото бе разрешавала незаконно подслушване в информационния масив на МВР над законово допустимия срок.  Според Рашков подобни стотици нарушения е извършил един от заместниците й, а при друг са намерени 15-20. На тях обаче не са има повдигнати обвинения. Затова Бойко Рашков попита  дали има двоен стандарт при прилагане на закона.

Има 8 хил. разрешения за прилагане на СРС, но те не са изпълнени от агенция „Технически операции“, каза още Рашков. Според него в тези случаи агенцията е длъжна да уведоми съда и заявителя на СРС-то, но това не е направено. Рашков заяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил съден за отказ да се приложат СРС-та, но той поне имал кураж да откаже, докато в случая не се знаело защо СРС-та не се прилагат.

Най-голям брой порочни искания за прилагане на СРС-та идват от ДАНС, обяви Рашков. Оттам са отказали достъп на бюрото до материалите, на които се основават няколко искания, обясни Рашков. Едновременно с това службата отказва да вземе отношение по друг сериозен въпрос – унищожаването на секретни материали. Според Рашков такива материали масово са унищожавани, но никой не е взел отношение, въпреки че агенцията е била сезирана. Пред депутатите той припомни, че бившият премиер Сергей Станишев бе съден не за унищожаване, а за изгубване на секретни материали, а в случая никой дори не е проверил дали трябва да се отнеме допускът до информация на служители, унищожавали информацията.

Разбра се също, че покрай случая с отнетия допуск до класифицирана информация на колегата му Георги Гатев и покрай използването на СРС спрямо варненски магистрат в материалите е била спомената и собствената му съпруга и семейство.  Рашков потвърди и за наличието на опит от страна на прокуратурата за ограничаване на правомощията на  Бюрото.

(Още по темата: Цацаров опитва да ограничи правомощията на Бюрото за контрол над спецсредствата)

На сцената – главният  прокурор

Подслушване на журналисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, журналисти? Не.  Това, че се намираме в условията на открито заседание съвсем не е оправдание да кажем, че такова може да има“ –  така главният прокурор Сотир Цацаров от парламентарната  трибуна коментира доклада на Рашков.

Според него твърденията, че 10 % от всички СРС-та засягат  журналисти, политици и магистрати са дълбоко неверни.  (Миналия петък Рашков заяви пред bTV, че през 2016 г. СРС-та са прилагани на 2794 души, като 10% процента от тях са политици, магистрати и журналисти.)

„Бе нарисувана една апокалиптична картина на масови нарушения, в която институциите общо взето мълчат, а Националното бюро се оказва единствената институция, което познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Моите уважения, но това не е така“, каза Сотир Цацаров.

„Нямах намерение или желание да се изказвам, не защото нямам какво да кажа, а защото ние имаме само със статут на гости. Но „Не мога да не отговоря на някои неща, за които бяха изнесени факти- дълбоко неверни, за съжаление“, заяви главният прокурор, който съзря  „политическа окраска“  в изказването на директора на Бюрото.

Коментар на Лилия Христовска:  По кротко с  Бойко Рашков

Всеки факт от изявлението на Рашков може да се отрича и замества с внушения,  когато Законът за класифицираната информация виси като Дамоклев меч над главата на шефа на Националното Бюро за контрол  над СРС.   Една излишна дума и е свършен, макар че и сега едва ли ще му се размине.  Убедени сме , че в тази посока ще бъдат хвърлени доста усилия  идните дни, седмици, месеци.

Било дълбоко невярно, че 10 % от всички СРС-та засягат  журналисти, политици и магистрати.  Добре, а  какъв е процентът  тогава, че не разбрахме?! Що за идея да не вярваме на Рашков, но да вярваме на Цацаров! И не беше ли Бюрото службата, която контролира прокуратурата за спазване на  спецсредствата, а не обратното?! След като по закон само заявителите на исканията за  СРС са наясно срещу кого се насочват те, откъде главният прокурор знае  подробностите по прилагането им?

Във всеки случай е много рисково, дори от позицията на главен прокурор, фактите, изнесени от Бойко Рашков, да бъдат определени като „дълбоко  неверни”. Не е задължително Рашков да ви е симпатичен, но е сред малцината,  които не владеят чупката в кръста, и може би тъкмо заради това,  има  репутация на сериозен професионалист.

Трето и четвърто е  тънкото политическо съображение,( след като управляващите не успяха да заобиколят искането на опозицията  да чуят шефа на Бюрото ), поради което главният прокурор  се оказа гост на парламента, когато един от малкото „неукротени” шефове на служби прави отчет пред депутатите, без да пести факти.  И то след като, обвинителят вече беше специален гост по темата и на комисията, която изслуша и прие доклада на Рашков.

Удивително бе финалното изказване на шефа на правната  комисия Данаил Кирилов след като парламентът  със значително мнозинство (182 ггласа) прие доклада на Рашков: „Това беше брилянтен случай на политическа злоупотреба по отношение на контролната функция на парламента. Живот и здраве, да доживеем следваща процедура по избор, знам и какво ще питам“.

Ако за момент „не видим“ скритата и неприлична заплаха в изявлението на Кирилов спрямо шефа на Бюрото, то не можем да не отбележим, че  сервилното отношение към прокуратурата на някои видни кадри от управляващите,  сериозно преобръща представата ни за нормална държава. В нея  Народното събрание контролира обвинението.  А не обратното, тъй че да се замитат злоупотребите.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.