Последни новини
Home / Законът /  Внезапно Омбудсманът посети Хитрино, поиска преразглеждане на обезщетенията

 Внезапно Омбудсманът посети Хитрино, поиска преразглеждане на обезщетенията

Defakto.bg

 

Омбудсманът Мая Манолова изненадващо посети с. Хитрино след поредица от жалби до институцията за неправомерно разпределение на финансови средства от дарителския фонд към БЧК, открит за подпомагане на пострадалите хора и семейства след трагедията на 10 декември 2016 г.

Като съпредседател на Националния обществен съвет за управление на  парите, събрани от кампанията в помощ на пострадалите от взрива, Манолова бе сезирана от жители на шуменското село, че са били  определени от местния обществен съвет във втора и трета категория за парични обезщетения, въпреки че според критериите на Националния обществен съвет трябва да са в първа.

На 1 февруари 2017 г., на второто си заседание, Националният обществен съвет за с. Хитрино  реши:

За пострадалите домакинства от 30 напълно разрушени или подлежащи на събаряне къщи бяха гласувани да им бъдат отпуснати по 2 900 лв. за електроуреди и по 12 000 лв. за обзавеждане – първа категория.

За пострадалите домакинства от 70 къщи, подлежащи на частичен и основен ремонт –  по 1 750 лв. за електроуреди и по 8 000 лв. за обзавеждане – втора категория.

На пострадалите домакинства – 200 къщи, с по-малки материални щети – по 1 250 лв. за електроуреди и по 1 000 за обзавеждане – трета категория.

В Хитрино Омбудсманът посети над 15 адреса и се увери, че една сериозна част от сигналите на хората са основателни. Става въпрос преди всичко за семейства, чиито къщи са абсолютно унищожени и според критериите, трябва да са в първа категория. Разминаване е открито и при средствата за многофамилни къщи. Пари са били отпускани само на едно от домакинствата в жилището, въпреки че по регламент, обезщетение трябва да получат семействата, обитаващи всеки етаж. По настояване на Манолова кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил е свикал извънредно заседание в общината на местния обществен съвет, на което омбудсманът представи конкретно всяка жалба и се обърна с молба случаите на хората да бъдат преразгледани, съобщават от институцията.  Членовете на  местния обществен съвет заявили  готовност това да бъде направено, като окончателното решение ще бъде взето в сряда, 6 декември 2017 г.  Част от дадените обяснения  на омбудсмана са ,че  при първоначалния оглед, част от къщите не са били за събаряне, а само за основен ремонт, което е поставило собствениците им в по-ниска категория за обезщетяване. След вторичния оглед на експертите обаче, някои от същите къщи са били определени за събаряне, което е и направено.

Междувременно, след намесата на Манолова и със съдействието на кмета на Шумен Любомир Христов, от един от фургоните, в които временно са настанени хора с изцяло разрушени от взрива домове, е  изведен Николай Цачев и преместен в кризисния център в града.  Човекът е почти неподвижен, със сменени стави и очаква да бъде приет в старчески дом.

 

Видео от разговора на омбудсмана Мая Манолова с Николай Цачев тук: https://m.youtube.com/watch?v=Py5Uhcz9uKw

 

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.