Последни новини
Home / Законът / Единодушно, Борислав Сарафов е новият директор на НСлС. Той: Ще надграждам, но и ще наказвам!

Единодушно, Борислав Сарафов е новият директор на НСлС. Той: Ще надграждам, но и ще наказвам!

Defakto.bg

Без изненади, единодушно, с 11 „за“ прокурорската колегия на ВСС избра Борислав Боби Сарафов за директор на Националната следствена служаб, а оттам и за зам.-главен прокурор по разследването. За да е успешен вотът се искаха 8 „за“.

Заседанието бе доста протяжно, очевидно в изчакване да се появи Сотир Цацаров, който спешно се бе озовал в парламента за изслушването на Бойко Рашков. На финала Цацаров дойде, гласува и поздрави избраника. Така Сарафов, който и в момента е зам.-главен прокурор, но оглавява Върховната касационна прокуратура, ще смени кабинета – от Съдебната палата ще се премести на бул.“Г.М.Димитров“, където е НСлС. Ресорите му също стават други.

По време на изслушването се запомниха няколко послания на Сарафов: Няма да разграждам, ще надграждам! Ще ползвам опита на старите кадри и дръзновението на младите! Повече ключови, важни за обществото дела в НСлС! Медиите са инструментът за диалог с гражданското общество! Бавното правосъдие е лошо правосъдие, ние сме магистрати, но и хора, зад делата ни стоят съдби, не можем да подхождаме бездушно и да ги забатачваме. Ако някой следовател не изпълнява стриктно задълженията си, дисциплинарната отговорност няма да е изключение, а практика!“.

Основните му приоритети са екипност, диалог със следователите – включително по преструктуриране на службата, разследване в дълбочина.

А на финала, когато публиката загуби вяра, че кандидадът ще бъде попитан за гръмкия му конфликт със следователи от НСлС по повод разследването „Хитрино“, довел и до завеждането на две дела срещу него от магистрата Страхил Каменички, този въпрос все пак му бе зададен. Отправи го Огнян Дамянов. (Той не посочи конкретика, но в жалбите на Каменички се цитираха обвинения за мързеливост, „заешко сърце“ и т.н. Заведените от следователя гражданско и частно наказателно дело обаче бяха прекратени заради функционалния му имунитет).

Отговорът гласеше: „Въпросът е изкуствено раздухан и преекспониран в някои медии. Не мисля, че има сериозен конфликт, напротив, аз съм открит човек, диалогичен и това изисква ако имаме нещо да си кажем, да го правим. Когато някой не изпълнява служебните си ангажименти, следва да се коригира. Конфликт няма, нещата са принципни, стоят на принципна професионална основа. Абсолютно недопустимо и нередно е следовател да изисква от наблюдаващия прокурор за всяко следствено действие конкретни писмени указания. Това е в колизия с принципите на служебното начало. Всеки следовател е длъжен да изпълнява задълженията си, както повеляват законът и службата, а не да си връзва гащите за всяко действие, като иска писмени указания. Не мисля, че някой трябва да се чувства обиден или засегнат, аз съм открит човек и това е качество„.

На уточняващ въпрос на De Fakto дали Страхил Каменички още е в НСлС и как ще работи с него, новият директор каза: „Няма причини г-н Каменички да не работи в НСлС, не става въпрос за лични отношения, а за обстоятелства на принципна основа!“

Очаквайте подробности

 

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.