Последни новини
Home / Законът / Нинова: С процедурни хватки крият истината за подслушването, обявиха и закона за формалност

Нинова: С процедурни хватки крият истината за подслушването, обявиха и закона за формалност

Defakto.bg

Главният прокурор, председателят на ДАНС и министърът на  вътрешните работи трябва да се явят в парламента, за да отговарят на въпроси на  депутати при обсъждане на доклада на Националното бюро за контрол над  специалните разузнавателни средства за дейността през 2016 г.  Това  бе решено в парламента днес, след сериfзна разпра между БСП и управляващите.

С грубо погазване на демократични правила за пореден път ГЕРБ искат да скрият истината.  Страх ги е от това, което ще чуят от трибуната, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание.  Поводът бе преместване на предложената от БСП първа точка в дневния ред за доклада на Националното бюро за контрол на СРС-ата за 2016 г. като точка трета в програмата. След изказването на Корнелия Нинова точката беше върната като първа в дневния ред.

Още рано тази сутрин пред Нова тв Нинова заподозря, че ще има процедурни мистификации на предложението, внесено в  17 ч  във вторник, в което опозицията настоява изслушването Бойко Рашков, шеф на Бюрото за контрол над спецсредствата днес да бъде първа точка от дневния ред.  Миналата седмица управляващите отказаха да изслушат Рашков по искане левицата с  мотива,  че тази седмица той представи в парламента доклад за  дейността на Бюрото.

От синия екран лидерът на БСП напомни, че Конституционният съд в решение е обявил, че  предложението в първа сряда на месеца, направено от опозицията, задължително става точка първа в дневния ред. 

В нарушение на закона,  за  пореден път мнозинството гласува тази точка за стане трета, заяви по-късно от парламентарната трибуна лидерът на БСП.   И още: „Чухме безумни аргументи от г-н Данаил Кирилов: „Въпреки формалните основания, поради липса на депутати от комисията“. Законът за вас вече е формално основание, което може да бъде погазвано по всякакъв начин, за да се скрие истината“, възмути се соцлидерката.

 

Налага се обаче,  впечатлението, че управляващите без главния прокурор  не се решават на заседания, които могат да засегнат репутацията на прокуратурата и службите. Наскоро парламентарната комисия за спецсредствата, неясно защо в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, изслуша и прие доклада на Рашков.   Както De Fakto вече съобщи от  доклада на  Националното бюро за контрол на СРС за миналата година, публикуван на  интернет страница на институцията, стана ясно, че  общо петима граждани са били обект на неправомерно използване на специални разузнавателни средства (СРС) през 2016 г. Четирима от тях са били магистрати.Имена не се сочат, но  през това ятото  стана ясно, че един от тях е следователят Бойко Атанасов, който води и дело по Закона за отговорността на държавата.

Вчера стана известно, че именно на това заседание  Сотир Цацаров е опитал да разхлаби контрола върху специалните разузнавателни средства (СРС) като е лансирал  идеята Бюрото за контрол над СРС да няма достъп до материалите, въз основа на които заявителите на СРС изготвят предложение към съдиите, които от своя страна трябва да разрешат или не подслушване, следене и пр., .Това съобщи  Клуб Z,  засякъл новината от няколко независими един от друг източника.

Бюрото е това, което проверява всяка стъпка в процеса – от искането, през разрешаването, удължаването на срока на „слушането“, прекратяването, съхраняването, до унищожаването на СРС-то., отрежат ли му достъпа до исканията на службите, пак Страсбург ще ни решава проблемите, но пък за  сметка на данъкоплатците, коментират юристи.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.