Последни новини
Home / Законът / Европейската комисия заведе иск срещу България в Съда на ЕС, иска дневна санкция от 14 089,60 евро

Европейската комисия заведе иск срещу България в Съда на ЕС, иска дневна санкция от 14 089,60 евро

Defakto.bg

Опасността от санкция нарасна на 33 000 евро на ден и заради игнорираната Директива за авторските права

Брюксел заведе дела и срещу Унгария Полша и Чехия заради отказа им да приемат бежанци

Европейската комисия  е решила да предяви искове пред Съда на ЕС срещу България, Финландия и Гърция, защото не са я уведомили или са направили това само частично за националните мерки за прилагане на правилата на ЕС за установяване на рамка за морско пространствено планиране.
Държавите в ЕС трябваше да въведат директивата в националното си законодателство до 18 септември миналата година. Комисията ще поиска Съдът да наложи дневна санкция от 14 089,60 евро на България, 7739,76 евро на ден на Финландия и 31 416 евро на Гърция от датата на постановяване на съдебното решение до момента, в който директивата бъде напълно въведена, съобщи БТА.

По късно Европейската комисия поиска от Съда на Европейския съюз да наложи на България и за игнорираното въвеждане в националното законодателство на директивата за колективното управление на авторските права. Така размелът на вероятните глоби нарасна на над 33 000 евро на ден.  Директивата за авторските права е трябвало да бъде приета до 10 април 2016 г.
 стана ясно и че EК  ще подаде иск в Люксембург и  срещу Унгария Полша и Чехия заради отказа им да изпълнят задълженията си по приема на бежанци, съобщи Франс прес.
В разгара на бежанската криза ЕС прие временна програма за разпределяне на мигрантите в страните членки по квоти. Комисията обвинява трите страни за отказа им да приемат нито един кандидат за убежище, въпреки че като цяло бежанският поток намаля благодарение на по-строгия граничен контрол и мерките за спиране на мигрантите извън границите на ЕС.
Унгария, Полша и Чехия настояват, че мюсюлманските бежанци нямат място в техните преобладаващо християнски общества, както и че се страхуват за сигурността си след кървавите атентати в редица европейски градове. Техният отказ предизвика напрежение в отношенията им с много от европейските страни, включително Италия, Гърция и Германия, които ги обвиняват, че в липса на солидарност и ги заплашват с прекратяване на финансирането от фондовете на ЕС за развитие.
Комисията реши също да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария заради приетите от нея спорни закони за неправителствените организации и висшето образование. През юни президентът на Унгария Янош Адер подписа закон, задължаващ НПО-тата да разкриват източниците си на финансиране от чужбина. А нов закон за висшето образование издигаше пречки пред университета, финансиран от Сорос.

Отново БТА съобщи, че Европейската комисия  прекратява процедурата срещу България по повод прилагането на директивата за автоматичен обмен на данъчни становища в ЕС.  Комисията приветства мерките от нашата страна, Кипър и Португалия.

Със същото решение е открита процедура обаче срещу Белгия.

Държавите в ЕС трябваше да въведат тези мерки до 31 декември миналата година. Новите правила са предвидени така, че да помогнат за ограничаване на трансграничното избягване на данъчно облагане, на агресивното данъчно планиране и на вредната данъчна конкуренция.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.