Последни новини
Home / Законът / От 1 януари: До четири пъти намаляват таксите за регистрация на юридически лица с нестопанска цел

От 1 януари: До четири пъти намаляват таксите за регистрация на юридически лица с нестопанска цел

Defakto.bg

Падат и  63 такси, събирани  от Патентното ведомство, парламентът намали административната тежест в три закона

Размерът на таксите за регистрация на юридическите лица с нестопанска цел ще намалее от два до четири пъти в зависимост от вида на вписването и начина на подаване на заявленията.  Това е предвидено в  Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията.Промяната е одобрена  Министерския съвет в сряда.

Намаляването на държавните такси е  по повод  промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, с които вписването от 1 януари 2018 г. ще се извършва в нов единен електронен регистър към Агенцията.  Понастоящем първоначалното регистриране на юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) се извършва с нарочен регистър към съответния компетентен окръжен съд.  А последващо задължение за всички ЮЛНЦ е регистрацията в регистър БУЛСТАТ, като е  необходима и регистрация в Централния регистър на ЮЛНЦ за обществено полезна дейност.

След провеждането на реформата, ЮЛНЦ ще могат да подават заявления на хартиен носител във всички служби по регистрация на Агенцията по вписванията, независимо от обстоятелството къде е тяхното седалище. Ще има възможност заявленията да се подават и по електронен път, като таксата за това ще е с 50% по-ниска спрямо тази за подаване на гише.

С влизането в сила на промените в Закона за ЮЛНЦ регистрацията вече е на принципа „на едно гише“, в единен централизиран уеб базиран електронен регистър, който ще предоставя комплексни електронни услуги.  В този случай отпада и заплащането на държавните такси за вписване в регистър БУЛСТАТ.  Именно тези облекчения ще доведат до значителното занижаване на таксите.

С промени в  Тарифата за таксите 63 на сто от досегашните такси,  събирани от от Патентното ведомство в България, също ще намалея, сочи  съобщение на пресцентъра на МС.  Промените ще доведат до по-лесна регистрация и по-ефективна и достъпна защита на правата на заявителите и притежателите на обекти на индустриална собственост, е мотивът на кабинета.

Междувременно днес, четвъртък, парламентът гласува на първо четене промени, с които намали административната тежест  в три закона, съобщи БНР.

Ударно и без дебати депутатите направиха промени в закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, в който отпада изискването за получаване на разрешение да се предоставят документи, които могат да се набавят и по служебен път.  В закона за измерванията се отменя уведомителният режим за дейността на лица, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти, тъй като те могат лесно да бъдат установени. В закона за техническите изисквания към продуктите, депутатите дадоха възможност бизнесът да не предоставя съдебно удостоверение за актуалното състояние и удостоверение за вписване в търговският регистър. Предвижда се отпадането на изискването за предоставяне на трудови договори на персонала.

Окончателно депутатите гласуваха и регламента за търговията на някои стоки, които биха могли да бъдат използвани с цел прилагане на смъртно наказание, изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.

Затвор до шест години и глоба до 20 хиляди лева гласува парламента за лица, които извършват добив на подземни богатства без предоставена концесия, приеха депутатите с промените на второ четене на Наказателния кодекс. От ДПС възразиха срещу промяната като заявиха, че с това решение парламентът обрича съществуването на над 4 500 българи.

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.