Последни новини
Home / Законът / Спецправосъдието: Без сграда и кадри ще потънем! Делегация от ВСС ще търси среща с Борисов

Спецправосъдието: Без сграда и кадри ще потънем! Делегация от ВСС ще търси среща с Борисов

Defakto.bg

Ние сме много натоварени, с томове дела, обяви Георги Ушев

Без сградно разширяване и назначаване на нови кадри спецправосъдието ще потъне, а съдиите ще се „счупят“ (по определението на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев).

Тази апокалиптична картина начерта днес пред пленума на ВСС председателят на специализирания съд Георги Ушев. Той, и.ф. председателят на апелативния спецсъд Даниела Росенова, Гешев, шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова и магистрати дойдоха на изслушване по предложение на прокурорската колегия.

Направи впечатление, че описанията на трагичното положение градираха от потъване (по Ушев), през колабиране (по Гешев) до блокиране (по Сотир Цацаров). Както и че обичайно консенсусният съдия Ушев днес рязко бе сменил тона и на моменти почти се караше на кадровиците, по-точно на съдиите сред тях. Вероятно защото съдийската колегия отказа да гласува нови 15 щата за магистрати, без да получи точни разчети за броя на делата – настоящи и очаквани след промените в НПК.

Такива разчети няма как да се направят, стана ясно от отговори на Ушев пред журналисти след заседанието. А дотук, от 5 ноември насам, откак на спецсъда вече са подсъдни и делата срещу „високата корупция“, там е постъпило едно дело – това срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев.

В крайна сметка, по предложение на Сотир Цацаров, ВСС единодушно реши той, Лозан Панов, представляващият съвета Боян Магдалинчев и Евгени Диков да потърсят среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов за материално осигуряване на спецправосъдието.

Какво каза Георги Ушев?

Георги Ушев

„Ние сме много натоварени и недоумявам защо трябва да го обяснявам на съдийската колегия. През 2012 г. започнахме 11 съдии и 25 служители, сега сме 19 съдии и натоварването ни е в пъти повече от това на останалите окръжни съдилища в страната“, започна Ушев.

Започна да дава примери и тръгна с делото „КТБ“ – 10 821 листа обвинителен акт, 863 това, 18 подсъдими. После спомена за друго с 28 подсъдими, 198 тома плюс 60 тома ВДС (веществени доказателствени средства), които страните държат да разглеждаме в зала едно по едно. Имаше и дело от 1150 тома с 10 подсъдими.

След това Ушев изчисли, че при около 210 работни дни в годината, в спецсъда има магистрат с 202 заседателни дни.

„Казвате, че присъдите били малко – 37 на брой. Зад тях стоят 259 осъдени и 64 оправдани. Повечето съдии са с над 200% натовареност по критериите на самия ВСС“, обяви председателят.

В същото време служителите масово напускат спецсъда заради тежката работа. „От 54 служители 25 ни напуснаха, никой за една и съща заплата няма да се хване да работи така, със заседания по цял ден“, илюстрира Георги Ушев.

И заключи: „Прокуратурата увеличава щата си с 40 бройки, докъде ще позволите да стигне тази ножица като разлика в съда оставям на вас да прецените, но съдът ще блокира. Проблемът е огромен и е на обществото. Правим всичко възможно да го решим, работим по 8-10 часа на ден, а и в събота и в неделя, но сме само 19 човека. Процесите ще се отгалат поради липса на съдебни зали. Съдиите, за да не бъдат наказани, ще насрочват делата в срок, но няма как да ги гледат. Нашите дела не могат да се сравняват с тези за ПТП (пътно-транспортно произшествие)

Доколкото разбирам, за сградата имаме разбиране, но кадрите? Двата процеса трябва да вървят паралелно, иначе ще потънем!“

Драгомир Кояджиков го попита защо иска точно 15 нови съдийски щата. Ушев отвърна, че това е решено на общо събрание.

Ако ДКСИ напусне сградата на „Черковна“, ще е добре

Нататък разговорът мина към сградния проблем – спецсъдилищата и спецпрокуратурите делят сграда на ул.“Черковна“ в столицата с Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ).

Евгени Диков, шеф на комисията на ВСС за управление на собствеността попита, ако ДКСИ освободи сградата, тя достатъчна ли ще е или трябва да се търси втора сграда със съдебни зали?

Същото попита и председателят на ВКС Лозан Панов.

„За мен най-реалистичният и бърз вариант е преместването на ДКСИ, помещенията ще са достатъчни за кабинети и пространства за съхраняване на делата. За съдебни зали има варианти за пристрояване, на първия етаж на мястото на апелативната спецпрокуратура два кабинета могат да се обособят в една зала, като се избият стените“.

Опит за дебат

Шефовете на специализираните съд и прокуратура бяха изслушани от целия ВСС

Тук се включи Боряна Димитрова от съдийската колегия. „Нямам грам съмнение, че сте натоварени, тези дела преди ги гледахме ние в окръжните съдилища. Но за да вземем правилно решение за щата на съдиите, ми се искаше да видя колко дела средно на месец гледат, за вас има подозрение, че приключвате голяма част от делата със споразумение… Какъв е процентът на разрешенията на спецразузнавателни средства (СРС) спрямо останалите дела?“

Отговорът на Ушев: „Средно съдията през ден е в зала при нас. Огромният брой споразумения идва от това, че броят на подсъдимите е огромен – част от тях сключват споразумение още на досъдебно производство, но срещу останалите делото от общ характер продължава. Аз отдавна твърдя, че не са за нас казуси като „три момчета гледат марихуана на терасата в „Люлин“, но тежките дела, данъчните, за милиони не приключват със споразумения.

Исканията за СРС са около 3000 за м.г., сега очаквам 80% от СРС в цялата държава да се искат от нас.

Ще разкажа за моето дело, то е едно, приключи с присъда срещу 12 човека – организирана престъпна група за 10 г. престъпна дейност за всеки от тях, отделно вторични престъпления. Съдебното следствие ми отне над 3 г., над 60 заседателни дни, половината бяха оправдани, половината осъдени. Два месеца ми отне да се подготвя за присъдата преди да я прочета, 4 месеца да напиша мотивите – работех от 17 часа до 2 часа сутринта“.

Даниела Марчева от съдийската колегия контрира със статистика: докато в Софийския градски съд на магистрат се падат по 5,30 дела от общ характер, срещу 1,77 на магистрат в спецсъда. „Няма да коментирам числата, разбрах, че сте натоварени“, заключи Марчева.

Севдалин Мавров не се сдържа. „Колега Ушев, не ми хареса началото на вашето изказване, че подценяваме работата на специализирания съд. Нека ви напомня, че преди да ви има, ние гледахме тези дела, а сега те идват във ВКС. И не ни обяснявайте за 6000 страници, защото половината от тях сигурно са фактури, които не гледате вие, а вещите лица!“

Да си мръднем пръста, за да не блокира съдът!

Тук се намеси главният прокурор Сотир Цацаров. „Няма значение кой какви дела е гледал, нито че промените са атакувани пред КС. Истината е, с тази база и тези кадри съдът не може да правораздава със сегашната си компетентност, колкото и да ви е смешно това. За това дайте да търсим прагматични решения, не се бъркам на съдийската колегия! Предлагам да се приеме решение, с което част от нас да бъде упълномощена – представляващият, председателят на ВКС и моя милост, ако прецените, плюс Диков, да поиска спешна среща с министър-председателя и финансовия министър. Ние трябва също да си мръднем пръста. Да се иска сграда в нормални условия да се изнесе ДКСИ, в противен случай този съд ще блокира!“

Лозан Панов предложи първо да се изслушат всички дошли, после да се правят изводи и да се вземат решения.

„Разделям въпросите на два: първият е материалното обезпечаване, вторият кадровото с оглед компетенциите на съдийската колегия и на пленума, те са различни. Основателни са исканията за материалните условия, категорично са прави колегите, няма къде да слагат делата и материалите. За ДКСИ разговори са водени нееднократно. Никой не е казал, че няма да се увеличава броят на магистратите, но това трябва да става на базата на обективна информация. Убедено смятам, че ВСС трябва да участва в този диалог с изпълнителната власт, от началото на ноември министърът на правосъдието изрично заяви, че разговори за сградата се водят“, каза Панов.

„Единствената причина, поради която си позволих предложението е, че след малко заминавам за чужбина“, отвърна Цацаров.

И ВСС гласува.

Онагледяване

Иван Гешев

А после думата взе шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, известен с образната си реч.

Първата вълна нови дела ще дойде в специализираната прокуратура, после ще отиде в съда. Но ако той не бъде обезпечен в нормални граници, ще има колапс на системата, независимо дали нашият проблем ще бъде решен или не. Все едно да те бомбардират, а ти да стоиш и броиш снарядите!„, онагледи Гешев.

И заразказва: „За тази година вече имаме 61 реализации, при 20 прокурори, аз държа те да ръководят определени действия на територията на цялата страна, около 2007 действия по разследването само на място. Хиляди съдебни заседания се провеждат, вчера един белгийски прокурор каза, че такава малка зала не е виждал, той сигурно и други неща не е виждал. За съда – той гледа дела с 43 подсъдими, сметнете си броя на защитниците и си представете в каква зала може да се проведе такова заседание. Въпреки това тези хора работят в тези условия, аз съм потресен как са търпяли толкова години това. Станали са по-корави, няма да пречупят, но може чисто медицински да се счупят. Работят в събота и неделя, получавам съобщения за резултати от мерки за неотклонение в 1-2 часа сутринта!“

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.