Последни новини
Home / Законът / В дух на откритост и прозрачност: ВСС “закри” заседание за европроектите си

В дух на откритост и прозрачност: ВСС “закри” заседание за европроектите си

Defakto.bg

Неочаквано, ВСС закри за публика днешното си извънредно заседание, изцяло посветено на преглед и обсъждане на европроектите, по които работи. Конкретно, темата е формулирана така: “Обсъждане на въпроси по участието на Висшия съдебен съвет в международни проекти и програми”.

Заседанието на пленума днес бе свикано по предложение на членове на съвета, които изразиха недоумение от формулираните задачи по част от проектите, защото се припокриват, а в същото време става дума за “много пари”.

Преди да бъдат изключени камерите и микрофоните се видя, че във ВСС е дошъл отговорният по темата вицепремиер Томислав Дончев. А представляващият съвета Боян Магдалинчев обясни високата визита така: “Да се черпи от извора за политиката на държавата по Оперативна програма “Добро управление”. После Магдалинчев додаде: “Днес няма да разискваме кадрови или други въпроси, затова предлагам заседанието да е работно, ще изключим камерите и и дебатът ще протече съвсем спокойно!”

В Закона за съдебната власт обаче “работни” заседания на закрито не са предвидени. Обратното – казано е, че ВСС заседава публично, изключение е само обсъждането на дисциплинарните дела и наказания на магистрати. Разискванията по тях протичат на закрито, но резултатът се обявява публично.

Да, ама не, в прочита на новите кадровици очевидно и европроектите са “тайна” тема. Във всеки случай не се чу някой да възрази срещу отменената публичност.

Впрочем, “работните” заседания бяха практика и в предния ВСС, но с обяснението, че на тях кадровиците стиковали позиции за официалните си заседания.

А днес по нищо не личеше, че членовете на съвета се събират “работно” – нещо повече, заседанието им е официално обявено на страницата на ВСС с публикуван дневен ред.

Тайнствеността винаги предизвиква съмнения, въпроси и опасения за “нещо нередно”. Разпореждането с евросредства, проектите за които масово се печелят все от държавни органи, пък е тема чувствителна и повече от любопитна. На този фон изключването на камери и микрофони никак не е добър знак.

Иначе е известно, че ВСС самостоятелно изпълнява три проекта по Оперативна програма “Добро управление” (ОПДУ). Те са:

Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата(който стартира наново след над година работа по него в предния ВСС), бюджетът му е 6 008 800 лева.

Подобряване на процедурите по атестация и дисциплинарната практика в съдебната система” с бюджет 617 110,10 лева.

Въвеждане на система за наблюдение и регулиране на натовареността на магистратите и съдебната администрация, създаване на стандарт за условията на труд в органите на съдебната власт и повишаване на ефективността на работата им”, бюджетът е 410 000 лева.

В партньорство се изпълняват още три други проекта по ОПДУ:

Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове” с бенефициент Министерството на правосъдието и бюджет 423 165,30 лева.

Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебно и съдебно производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването”, бенефициент МП и бюджет 2 600 000 лева.

Инвентаризация и анализ на състоянието на информационната и комуникационната инфраструктура (ИКИ), информационните системи, услуги и регистри в сектор “Правосъдие“, бенефициент отново МП и бюджет 938 233,30 лева.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране от 60 млн. лв.

  Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране над 60 …

Съдът остави в ареста мъжа, стрелял по бившата си приятелка във фризьорски салон

Софийският градски съд определи мярка “Задържане под стража” на Златко Баждаров, обвинен, че е стрелял …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.