Последни новини
Home / Законът / В дух на откритост и прозрачност: ВСС “закри” заседание за европроектите си

В дух на откритост и прозрачност: ВСС “закри” заседание за европроектите си

Defakto.bg

Неочаквано, ВСС закри за публика днешното си извънредно заседание, изцяло посветено на преглед и обсъждане на европроектите, по които работи. Конкретно, темата е формулирана така: “Обсъждане на въпроси по участието на Висшия съдебен съвет в международни проекти и програми”.

Заседанието на пленума днес бе свикано по предложение на членове на съвета, които изразиха недоумение от формулираните задачи по част от проектите, защото се припокриват, а в същото време става дума за “много пари”.

Преди да бъдат изключени камерите и микрофоните се видя, че във ВСС е дошъл отговорният по темата вицепремиер Томислав Дончев. А представляващият съвета Боян Магдалинчев обясни високата визита така: “Да се черпи от извора за политиката на държавата по Оперативна програма “Добро управление”. После Магдалинчев додаде: “Днес няма да разискваме кадрови или други въпроси, затова предлагам заседанието да е работно, ще изключим камерите и и дебатът ще протече съвсем спокойно!”

В Закона за съдебната власт обаче “работни” заседания на закрито не са предвидени. Обратното – казано е, че ВСС заседава публично, изключение е само обсъждането на дисциплинарните дела и наказания на магистрати. Разискванията по тях протичат на закрито, но резултатът се обявява публично.

Да, ама не, в прочита на новите кадровици очевидно и европроектите са “тайна” тема. Във всеки случай не се чу някой да възрази срещу отменената публичност.

Впрочем, “работните” заседания бяха практика и в предния ВСС, но с обяснението, че на тях кадровиците стиковали позиции за официалните си заседания.

А днес по нищо не личеше, че членовете на съвета се събират “работно” – нещо повече, заседанието им е официално обявено на страницата на ВСС с публикуван дневен ред.

Тайнствеността винаги предизвиква съмнения, въпроси и опасения за “нещо нередно”. Разпореждането с евросредства, проектите за които масово се печелят все от държавни органи, пък е тема чувствителна и повече от любопитна. На този фон изключването на камери и микрофони никак не е добър знак.

Иначе е известно, че ВСС самостоятелно изпълнява три проекта по Оперативна програма “Добро управление” (ОПДУ). Те са:

Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата(който стартира наново след над година работа по него в предния ВСС), бюджетът му е 6 008 800 лева.

Подобряване на процедурите по атестация и дисциплинарната практика в съдебната система” с бюджет 617 110,10 лева.

Въвеждане на система за наблюдение и регулиране на натовареността на магистратите и съдебната администрация, създаване на стандарт за условията на труд в органите на съдебната власт и повишаване на ефективността на работата им”, бюджетът е 410 000 лева.

В партньорство се изпълняват още три други проекта по ОПДУ:

Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове” с бенефициент Министерството на правосъдието и бюджет 423 165,30 лева.

Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебно и съдебно производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването”, бенефициент МП и бюджет 2 600 000 лева.

Инвентаризация и анализ на състоянието на информационната и комуникационната инфраструктура (ИКИ), информационните системи, услуги и регистри в сектор “Правосъдие“, бенефициент отново МП и бюджет 938 233,30 лева.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Внедряването на Единната информационна система ще наруши правата на гражданите, заявяват от ВКС

Внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще наруши процесуалните права на гражданите – …

След Съюза на съдиите, и пловдивските адвокати призоваха ВСС да отстрани Гешев

Обмислят ефективен протест на защитниците за правова държава След Съюза на съдиите, и адвокати отправиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.