Последни новини
Home / Законът / Запор върху имот на Иво Прокопиев обикаля „наши“ медии от обяд, от КОНПИ мълчат

Запор върху имот на Иво Прокопиев обикаля „наши“ медии от обяд, от КОНПИ мълчат

Defakto.bg

Бургаският окръжен съд е наложил възбрана върху къща на Иво Прокопиев в Созопол по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), оглавявана от Пламен Георгиев (на снимката горе).

Тази новина от обяд обикаля днес определени електронни медии и телевизии въпреки наложената практика подобни мерки да не се оповестяват, докато не станат окончателни.  Някои “ по-наши“  медии  дори „опасно“  публикуваха  „резиденцията“ край морето на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, с внушението, че това е запорирания имот на  Прокопиев.

От съда в Бургас отказват информация за мярката. Заради мълчанието на институциите не се разбра възбраната върху целия имот ли е или върху 30 % от него.

Поводът за запора е проверка на КОНПИ срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“, която установила несъответствие от 14 млн.лв. между доходи и притежавани имоти. Един от комисията е останал на „особено мнение“.

Иво Прокопиев

Проверката е започнала след повдигането на обвинение за продажбата на държавния дял в ЕВН срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев. Конкретно Прокопиев, според прокуратурата, улеснил някогашния финансов министър Дянков да извърши длъжностно престъпление, свързано с приватизацията. Делото бе прекратено от СГС заради неяснота на обвиненията, а прокуратурата го изпрати в спецсъда след влизането в сила на промените в НПК. Така то се записа като първото им дело срещу „високата корупция“.

De Fakto попита КОНПИ  дали ведомството официално е оповестявало информация за  проверката и запора на Прокопиев. „В момента не можем да дадем информация, нищо не е изтекло от нас“, заявиха от комисията.

Идната седмица комисията ще  оповести резултатите от проверката си.

Преди месец в публично разпространена позиция от „Икономедия“ заявиха, че върху КОНПИ се оказва натиск от главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски да започнат производство спрямо Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и семейството им. Подчертано бе, че на КОНПИ са предоставени изчерпателни данни за доходи и придобито имущество, потвърдени от многобройни данъчни проверки, някои разпоредени от прокуратурата.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.