Последни новини
Home / Законът / Искането данъчните да “селектират” съдии било просто емоция, обяви министър Горанов

Искането данъчните да “селектират” съдии било просто емоция, обяви министър Горанов

Defakto.bg

Скандалното предложение на шефката на контролната дирекция на НАП в Бургас Пенка Жекова за “селектиране” на съдии и адвокати било “емоционална оценка”. Това обяви по време на парламентарния контрол финансовият министър Владислав Горанов.

Той отговаряше на въпроси на Николай Тишев от БСП. Депутатът бе попитал: “Предприети ли са действия по извършване на данъчни ревизии на адвокати, счетоводители, съдии от Административния съд в Бургас и членове на техните семейства и ако са предприети, какъв е бил критерият за “селектирането им”? Участието на тези лица в качеството на съдия, адвокат, свидетел или вещо лице в административните дела срещу НАП ли е причината? Какви мерки ще предприемете за превратното упражняване на власт от вашите служители и какви наказания ще наложите на представителите на централното управление на НАП, одобрили извършването на проверки и ревизии на “селектираните” лица?” 

Миналата седмица в парламента Николай Тишев посочи конкретни данни: от извършените от август до края на октомври 39 проверки и данъчни ревизии на НАП, 25 са били в Бургас, т.е. 2/3 от всичките. А в питането до Владислав Горанов е посочил, че на срещи с избиратели в Бургас депутати от БСП са били сигнализирани за извършени ревизии на адвокати, всеки от които е участвал в цитираните в доклада на Пенка Жекова дела (срещу постановеното предварително запечатване на обекти след акцията на Валери Симеонов в “Слънчев бряг”).

Предложението на Жекова е емоционална оценка, а самата селекция на проверяваните не съществува като процедура в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, отговори финансовият министър Горанов. Емоционални оценки на служители не са основание за извършване на селекция, а докладът не е нормативен акт и е безпредметен, обяви той.

Увери, че на данъчните в Бургас не били възлагани контролни производства на съдии и техни семейства. Проверяван бил само един съдия заради несъответствие в декларацията му пред Сметната палата.

В същото никой не можел да бъде автоматично предпазен от проверка по силата на своята длъжност.

За търсене на отговорност отново не стана дума.

За това бяха настояли и от Съюза на съдиите, но безрезултатно.

About De Fakto

Проверете също

Проблемите на правосъдието в предизборната кампания и възможността за възобновяване на конституционния дебат

Иван Брегов, Институт пазарна икономика   В петте последователни петъка преди парламентарните избори ще направим …

Гешев отговаря на Брюксел: Разследваме Борисов, но главният прокурор няма абсолютни правомощия

  По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, извършени са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.