Последни новини
Home / Законът / Комитетът на ООН против изтезанията: В България продължава малтретирането на задържани от полицията и мигранти

Комитетът на ООН против изтезанията: В България продължава малтретирането на задържани от полицията и мигранти

Defakto.bg

Комитетът е шокиран от липсата на  напредък в разследванията на 238 смъртни случая в домовете за деца

В края на ноември 2017 г. Комитетът на ООН срещу изтезанията (КСИ) разгледа шестия периодичен доклад на България, който страната дължи по Конвенцията против изтезанията, ратифицирана през 1986 г.  В процедурата по разглеждането, което се е състояла публично, участвала е  голяма делегация от представители на различни български институции.  КСИ се е срещнал и с представители на Българския хелзинкски комитет, който е представил свой алтернативен доклад.  На 30 ноември КСИ е приел своите заключителни наблюдения и препоръки, които публикува няколко дни по-късно.  В тях са отправени  сериозни критики към България  почти по всички въпроси в обхвата на Конвенцията.

Ето какво съобщава по този повод БХК:

Комитетът е силно разтревожен от честата практика на изтезания и малтретиране на задържани от органите на полицията. Според неговите наблюдения всеки трети задържан в българските полицейски управления бива малтретиран, като в някои случаи малтретирането представлява изтезание. Тези случаи на насилие са по правило безнаказани, тъй като прокуратурата не осигурява адекватно разследване на подадените жалби и сигнали. Липсват и необходимите гаранции срещу малтретиране – незабавен ефективен достъп до адвокат още от самото начало на полицейското задържане, уведомяване на задържаните за техните права, уведомяване на техните близки, достъп до независима медицинска експертиза и ефективен достъп до съд за проверка на законността на задържането. Особена загриженост предизвиква продължаващата липса на специфичен наказателен състав за изтезание в българския Наказателен кодекс.

Макар условията на лишаване от свобода в някои от затворите и другите места за задържане да са се подобрили, комитетът отбелязва, че в немалко от тях те продължават да са нечовешки и унизителни в нарушение на международните стандарти. Той отбелязва също така агресивното поведение на затворническия персонал спрямо лишените от свобода, неадекватното медицинско обслужване, насилието между самите затворници и корупцията.

Подобни са условията и в много здравни и социални институции, в които се настаняват лица против волята им. В тях според комитета се практикува физическа, както и химическа имобилизация чрез назначаване на свръхдози медикаменти. Комитетът е потресен от липсата на какъвто и да е напредък в разследванията на 238 смъртни случая в домовете за деца с интелектуални увреждания, които бяха разкрити в резултат от съвместната проверка на прокуратурата и БХК през 2010-2011 г. Той изисква от българското правителство да възобнови тези разследвания и да докладва на комитета за резултата до 6 декември 2018 г.

В своите наблюдения и препоръки КСИ изразява особена загриженост за влошения независим правозащитен мониторинг над здравните, социалните и образователните институции, в които се настаняват лица по принудителен ред. Това са психиатричните болници, специалните училища за деца с противообществени прояви и социалните домове за лица с психични разстройства. В последните пет години отговорните министерства системно отказват достъп до тези институции на неправителствени организации.

КСИ не оставя без внимание и положението на мигрантите в България. Той изразява загриженост за тяхното малтретиране от гранична полиция и частни „ловци на бежанци“, както и тяхното противозаконно изтласкване от територията на България с цел да се предотврати подаването от тях на молби за международна защита. Наред с това комитетът изразява загриженост за тяхното произволно задържане и ограбването на техните вещи от граничните полицаи.

Другите сфери на загриженост в заключителните наблюдения и препоръки на КСИ включват домашното насилие над жени, трафика на хора и престъпленията от омраза към представители на уязвими групи. Във всички тях комитетът изразява сериозна загриженост относно сериозните и системни нарушения и отправя препоръки за законодателни изменения и по-ефективно правоприлагане.

Препоръките, които КСИ отправя към България, не са първите от този род, отправяни от този, както и от други органи на ООН и на Съвета на Европа. Много от тях почти буквално повтарят препоръките на комитета от предходния преглед на доклада за България от декември 2011 г. Впоследствие подобни препоръки отправиха и други органи на ООН – Комитетът по правата на човека, Комитетът за правата на детето, Комитетът за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените и Комитетът против расовата дискриминация. През март 2015 г. Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията, орган на Съвета на Европа, публикува безпрецедентно публично изявление относно България, в което разкритикува масовото малтретиране на задържани от страна на полицията и нечовешките условия в българските затвори и следствени арести.

Заключителните наблюдения и препоръки на КСИ на английски език могат да бъдат изтеглени ТУК.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.