Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров подписа меморандум за разбирателство в Сърбия

Сотир Цацаров подписа меморандум за разбирателство в Сърбия

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров и сръбският обвинител №1 Загорка Доловац са подисали меморандум за разбирателство и сътрудничество. Това съобщиха от прокуратурата.

Цацаров е в Белград от вчера, посещението му е дни преди обявения старт на делото “КТБ” в спецсъда. Връзката е Цветан Василев, за когото прокуратурата отправи искане за екстрадиция, което няколко пъти допълваше с новите обвинения, които повдигаше. Това от своя страна, обърка сръбския съд. Окончателно произнасяне по искането няма.

Ето съобщението на прокуратурата:

“Днес, 8 декември 2017 г, на проведена среща между главния прокурор Сотир Цацаров и сръбския му колега г-жа Загорка Доловац в Белград беше подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете прокуратури.

Документът предвижда взаимодействие в рамките на юрисдикциите на двете държави и при спазване на ангажименти, произтичащи от международни правни актове. Страните се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при изпълнение на искания за правна помощ в обхвата на международно-правното сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

Предвижда се сътрудничество в областта на организираната престъпност, корупция, тероризъм, трафик на наркотици, оръжия и хора, незаконно превеждане на хора през граница, изпиране на пари, конфискация на постъпления, придобити от престъпна дейност, киберпрестъпност и др., при спазване на всички процедури по поверителност, съгласно действащите законодателства на държавите.

Меморандумът за разбирателство не засяга правата и задълженията, произтичащи от други действащи междудържавни споразумения.

Това е първият Меморандум, който урежда сътрудничеството между българската и сръбската прокуратури.

На срещата между българската делегация, водена от г-н Цацаров и сръбските им колеги беше подчертана важността на сътрудничеството между двете прокуратури. Подобни отношения са от ключово значение в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, стана ясно по време на срещата.

Всички въпроси от взаимен интерес могат да бъдат решени само в светлината на общи усилия, заявиха г-жа Доловац и г-н Цацаров”.

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.