Последни новини
Home / Законът / Частните изпълнители настоятелно предлагат на МВР: Дайте ни глобите срещу шофьори-рецидивисти

Частните изпълнители настоятелно предлагат на МВР: Дайте ни глобите срещу шофьори-рецидивисти

Defakto.bg

Промените в ГПК бяха в полза на длъжника, но е рано за оценки, каза Георги Дичев

Да се възложи на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) събирането на „тежките“ глоби за пътни нарушения – най-вече тези срещу шофьори-рецидивисти с многобройни неизпълнени санкции. За това са настояли в две поредни писма до вътрешния министър от Съвета на камарата на ЧСИ, съобщи нейният председател Георги Дичев. Отговор обаче няма.

Георги Дичев

Около 80 % от глобите, налагани от КАТ остават несъбрани, а това ражда чувство за безнаказаност. В същото време в публичното пространство почти всеки ден се изнасят случаи за тежки катастрофи, включително след употреба на алкохол и куп предишни прегрешения зад волана, илюстрира Дичев. Давността за  глобите е две години, след което задължението се погасява, напомни той.

Идеята на ЧСИ, заимствана от практиката на Франция, Белгия, Холандия е от поне две години, тази година от камарата са изпратили официални писма до вътрешния и финансовия министри. Отговорът от Министерството на финансите е бил положителен, чака се този на МВР, които са сезирани на два пъти – веднъж през май, после и през август. „Предложихме да систематизират най-тежките случаи по брой нарушения, натрупани и неплатени суми“, обясниха частните изпълнители. Такава е практиката Няма нужда от нормативно уреждане на проблема – в Закона за ЧСИ е казано, че държавните органи могат да ни възлагат събиране на вземания, като те не внасят авансови такси, а крайната сметка се плаща от длъжника при събиране на вземането, напомниха от камарата. При неуспех разходите остават за сметка на частния изпълнител. На този принцип ЧСИ работят с общините и съдилищата.

Липсата на реакция от вътрешното ведомство Георги Дичев си обяснява с „демонизирането“ на професията им особено напоследък, което „в чисто политически аспект вероятно спира ръководството на МВР“.

Полезно от ГПК

Приетите наскоро мащабни промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) се оценяват от частните изпълнители като „залитане в полза на длъжника“, но с признанието – при предишни изменения залитането е било в полза на кредитора. Голяма част от последните поправки са резултат на битката, водена от омбудсмана Мая Манолова.

Все пак е рано за кардинални изводи, трябва да се види как новите текстове на ГПК ще заработят на практика, обяви Георги Дичев.

В тази връзка частните изпълнители напомнят, че законодателят сериозно намали таксите по изпълнението, въведе тавани за всички вземания и, ако отново се окаже, че дълг от 100 лв. е „нараснал“ до 1000 лв., потърпевшите могат да сигнализират Камарата на ЧСИ, както и Министерството на правосъдието, което контролира тяхната дейност.

Все още има проблеми със запорите на заплати, пенсии и други социални плащания,  постъпващи по банкови сметки, призна Дичев.  Макар в ГПК да е записан несеквестируем защитен минимум, е факт – при запор по банкова сметка собственикът й често не може да се разпорежда и с гарантирания му от закона минимум, ако не отиде да изтегли парите „на каса“. Този проблем би трябвало да се реши с въведените вече в закона електронни запори, софтуерът за тях е изработен, но за да влязат в сила тези поправки се чака одобряването на специална наредба от Министерството на правосъдието.

Промените в ГПК въведоха и електронни търгове, в които участието на съдебния изпълнител се свежда до оторизиране на имащите право да наддават, след което самият търг се провежда в електронна платформа. Там участниците виждат актуалната цена към момента, без да знаят колко и кои са останалите наддаващи. Тази новост също не е заработила – всрок до 18 месеца трябва да се изработи платформата.

Важна е промяната, свързана с изпълнението на режима на лични отношения на родител с детето след развод или раздяла, подчерта Георги Дичев. Доскоро за неизпълнение на този режим (примерно отказ да се осигурят определените от съда виждания с детето) на неизправния родител можеше да се налага глоба само еднократно, ако не отговори на поканата за изпълнение.  Сега ГПК предвиди глоби за всяко неизпълнение спрямо недобросъвестния родител, което е дисциплинираща мярка.

Ръст на вземанията за издръжка и заплати

Ръст на вземанията за издръжка и неплатени заплати отчита статистиката на ЧСИ за първото шестмесечие на 2017 г. За този период вземанията за издръжка са 2,2 млн.лв. срещу 3 млн.лв. през цялата 2016 г., а тези за заплати са 5 млн.лв. за първата половина на 2017 г. срещу общо 8 млн.лв. за цялата 2016 г. Обяснението – изпълнителните дела като бройки са същите като през миналата година, но сумите по задълженията са по-големи (нараснал е размерът на издръжки и трудови възнаграждения).

В същото време делата за събиране на вземания на съдилищата намаляват – при 16 000 през 2016 г., те са 5 200 за първите 6 месеца на 2017 г. Събраната сумао обаче се увеличава – в първата половина на годината тя е 800 000 лв. при 1,1 млн.лв. за цялата 2016 г.

Вероятно съдиите са започнали да възлагат вземанията на държавните съдебни изпълнители, предполагат ЧСИ.

Сериозно увеличение на дисциплинарните дела срещу частни изпълнители

Чувствително увеличение на образуваните дисциплинарни дела срещу ЧСИ отчетоха още от камарата.  Докато през 2016 г. те са били общо 46, през тази година вече има образувани 61 дисциплинарни производства. От тях 26 са по искане на Съвета на Камарата на ЧСИ, 27 – по искане на министъра на правосъдието и 8 – по искане и на двата органа. Производствата се разглеждат от дисциплинарна комисия, в която влизат както представители на частинте изпълнители, така и на Министерството на правосъдието.

И още – през 2017 г. Съветът на камарата е отправил 9 искания за най-тежката санкция – лишаване от правоспособност, като по две от тях има и искане за временно отстраняване на ЧСИ, през 2016 г. исканията за най-тежко наказание са били само две.

През годината има три влезли в сила решения за лишаване от правоспособност, а Върховният касационен съд (пред който се обжалват актовете на дисциплинарната комисия) е потвърдил две временни лишавания, докато приключи дисциплинарният процес.

Имена не бяха назовани, но става дума за случаи от предни години с извършени множество нарушения.

About Елена Енчева

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.