Последни новини
Home / Законът / Комисия, независима от главния прокурор, да провери какво стои зад хилядите разрешени, но неприложени спецсредства

Комисия, независима от главния прокурор, да провери какво стои зад хилядите разрешени, но неприложени спецсредства

Defakto.bg

Служителите в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства са затруднени в работата си, защото нямат право да се запознаят с резултата от използваните СРС-та.  Това заяви  в предаването Неделя 150 директорът на бюрото Бойко Рашков.  Работещите в институцията според Рашков,  са „поставени в по-неблагоприятно положение от обвиняемите и подсъдимите“ които могат да се запознаят с тези резултати. Причината е заповед на главния прокурор, с която се забранява членовете на бюрото да се запознават с веществените доказателства.

На база на тази заповед ДАНС  отказала  достъп в 3 случая.  Рашков смята, че проблемът може да се реши, чрез създаването на независима от главния прокурор анкетна комисия, която да изясни дали не се прикрива престъпна дейност с хилядите разрешени и неприложени подслушвания.

В момента не сме сигурни дали са приложени тези способи, или не са приложени. Ако не са приложени, не се ли прикрива нечия престъпна дейност?  Рашков каза, че вероятно ще се обърне към премиера Бойко Борисов за решаване на поставените от него проблеми.

Опитах лятото да направя това, но той не намери време да се срещнем. Може би някои от нещата сега нямаше да получат публичност при негова намеса, но така са решили, така са постъпили,  допусна директорът на Бюрото.

Той е подготвил и декларации до НС, а се кани да се обърне и към президента. Рашков определи като неверни твърденията, че има над 8000 разрешения  за употреба на СРС, които не са били приложени, защото проследяваните лица имали повече от един телефон, но не ги използвали. Разрешенията за употреба на СРС, подписани от съдия, са задължителни за изпълнение, обясни той и опроверга твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че не е имало случаи на подслушвани магистрати.

Рашков заяви, че би могъл да бъде по конкретен при изслушването му в парламента,  ако  заседанието на НС беше закрито

Тогава бих могъл  да цитирам. Тогава, реално, участието на главния прокурор нямаше да се изчерпи с три „не“-та: „Няма политици, няма магистрати, няма журналисти“. В самия доклад, ако някой беше прочел, има един абзац, който казва: „Петима души са били подслушвани неправомерно, от които  четирима магистрати“.  С това отговора по въпроса „магистрати“ щеше да се изчерпи, каза Рашков. ( Левицата поиска заседанието да е  закрито, за да може директорът на Бюрото да назове конкретни факти и имена,  без да е застрашен от наказателна отговорност, но искането бе отхвърлено от  управляващите. А главният прокурор бе облекчен просто да отрече данните, посочени от от Бойко Рашков б.р. )

Има нерегламентирано подслушвани политици, категоричен бе Бойко Рашков

*Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.