Последни новини
Home / Законът / Областният директор на столичната „безопасност на храните“ – пред съда с обвинения за престъпление по служба и принуда

Областният директор на столичната „безопасност на храните“ – пред съда с обвинения за престъпление по служба и принуда

Defakto.bg

СГП внесе обвинителен акт срещу бившия футболен рефер за продължавана престъпна дейност

„Днес, 11 декември 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу А.Г.– директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ – София). Той е обвинен по два текста от НК – престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление (чл. 282, ал. 2, вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 НК) и принуда (чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК)“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Според прокуратурата, през октомври 2016 г. Антон Генов е наредил неправомерна проверка и обиск на складово помещение на фирма в Нови Искър за изкупуване на отработена мазнина и използването й за биогориво.

Проверка от този тип не може да се прави от Агенцията за безопасност на храните, а от инспектората по околната среда, посочват от СГП, поради което Генов е превишил служебните си правомощия, смята обвинението.  Според него,  целта на Антон Генов е била да се набавят облаги за конкурентно дружество, в което по същото време е работил синът му. Изпратените от Генов служители от ОДБХ-София извършили проверка и иззели 8180 литра отработена мазнина и 39 броя неупотребявани бидони, като са ангажирали автомобили на дружеството на сина му и са превозили вещите в неизвестна посока.

Вторият казус отново засяга атака срещу конкурентна фирма на търговското дружество, в което е работил синът на Генов. До изземване на стоката им не се е стигнало, защото атакуваната компания е изпратила сигнал до централното ръководство на Агенцията за безопасност на храните.

Третото обвинение срещу Антон Генов е за опит за принуда срещу управител на чуждестранна фирма да не извършва търговска дейност на територията на София. Основен предмет на дейност на компанията отново е изкупуването и реализирането на отработена мазнина.

Антон Генов бе директор на ОДБХ – София от 2011 г., а преди това – беше началник на Софийската ветеринарномедицинска служба. Той е с парична гаранция от  5000 лева и забрана за напускане на територията на България.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.