Последни новини
Home / Законът / Отец Паоло Кортези, приютил семейство бежанци, е Човек на годината – 2017

Отец Паоло Кортези, приютил семейство бежанци, е Човек на годината – 2017

Defakto.bg

Посмъртно, специален приз за Кристиан Таков

Отец Паоло Кортези, католическият свещеник от Белене, който приюти семейство сирийски бежанци е отличен с голямата награда „Човек на годината“ 2017, в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността. (На снимката са всички отличени).

Отец Кортези е получил голямата награда тази година „заради силния пример за истинско милосърдие, който даде, приютявайки семейство законно пребиваващи сирийски бежанци в началото на 2017 г.“, съобщават от БХК. И напомнят, че в резултат на това част от местните жители излязоха на протест, а самият отец Кортези започна да получава заплахи и беше отзован обратно в Италия. „Не можахме да защитим това мирно сирийско семейство. Дано Бог да ми прости“, каза свещеникът на тръгване от страната. През септември тази година той се върна в България и заяви, че се надява да остане поне няколко години.

„Отец Паоло е блажен, защото беше изгонен за правда. Той даде пример на всички нас как да отстояваме убежденията си, когато сме сами срещу неправдата“, е заявил Красимир Кънев, председател на журито, връчвайки наградата “Човек на годината” 2017 на Паоло Кортези.

Останалите членове на журито са:  Александър Кашъмов, Бояна Петкова, Даниела Михайлова, Красимира Величкова, Надежда Цекулова, Петко Петков, Татяна Ваксберг, Явор Гечев, Яна Бюрер Тавание.

Освен голямата награда, са определени и две подгласни, както и шест специални награди.

Едната от двете равностойни втори награди е за Златина Стайкова и Радослава Станчева, учителки от вече закритите от държавата болнични училища, „които със собствени усилия и средства създадоха интерактивна стая към детското отделение на университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, където да продължат да работят с хоспитализираните деца“.

Другата – за Кристина Костова, българска художничка и създателка на първия шрифт на кирилица за хора с дислексия.

Специален приз „Цялостен принос“ получава посмъртно Кристиан Таков. „Дори и в последните месеци от живота си, въпреки тежкото си заболяване, той продължи да използва позицията си, за да говори за проблемите в съдебната система, в законодателната власт, в банковата и образователната система, в медиите. До края на дните си той бе неуморен борец за реформа на българското правосъдие. Като преподавател той вдъхнови хиляди студенти да се борят за справедливост“, заявяват от БХК.

Сред отличените също са Асоциация на европейските журналисти – България, Български фонд за жените и други.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.