Последни новини
Home / Законът / СГП атакува в съда Наредбата за гробищните паркове на Столична община заради нищожни правила

СГП атакува в съда Наредбата за гробищните паркове на Столична община заради нищожни правила

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура атакува  пред  Административен съд София-град (АССГ)   разпоредбите на чл. 33-38 на Наредбата за гробищните паркове и погребално – обредната дейност на Столичен общински съвет. Обвинението е поискало съдът да обяви тяхната нищожност.

След проверка по сигнал на граждански организации  е установено, че посочените норми на Наредбата не отговарят на изискванията на Закона за ограничаване на административното регулиране и администравния контрол върху стопанската дейност, който е от по-висока степен в иерархията на нормативните актове.

Оспорените  разпоредби  предвиждат въвеждане на регистрационен и лицензионен режим за гражданите и юридическите лица, които желаят да осъществяват погребално-обредна и каменоделска дейност на територията на Столична община.

Разрешението на Столична община  пряко противоречи на изискването на чл. 4, ал.1 и ал.2 от закона, според който регистрационен и разрешителен режим за извършването на определена стопанска дейност може да се установява само със закон, сочи  прокуратурата.   „Доколкото липсва закон, който да урежда обществените отношения – предмет на Наредбата и такива регулаторни режими не са установени по надлежния ред, то въвеждането им посредством подзаконов нормативен акт, каквато се явява Наредбата на Столичен общински съвет, е недопустимо”.

Според СГП  атакуваните разпоредби са нищожни, защото не  отговарят на посочените изисквания за законоустановеност на регистрационния и разрешителния режим при осъществяването на стопанска дейност.

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.