Последни новини
Home / Законът / Съдът приключи делото за „надеждността“ на зам.-шефа на Бюрото за СРС Георги Гатев, чака се решение

Съдът приключи делото за „надеждността“ на зам.-шефа на Бюрото за СРС Георги Гатев, чака се решение

Defakto.bg

ДКСИ не представя доказателства, само справки на ДАНС

Върховният административен съд обяви за решаване делото, заведено от зам.-шефа на бюрото за контрол на спецразузнавателните средства (СРС) Георги Гатев срещу отнетия му допуск до „строго секретни“ материали.

Процесът е засекретен и се води при закрити врати. Интересно, дали и съдебното решение ще е „секретно“ при положение, че правосъдието у нас все още е публично. Така или иначе решението на ВАС би трябвало да излезе до месец и ще е окончателно.

Казусът с Гатев е известен и скандален и гръмна през лятото, след като първо ДАНС по „сезиране“ от прокуратурата го оцени за „ненадежден“ да му се поверяват тайни, а Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди отнетия допуск, изчерпвайки процедурата с едно изречение – жалбата на Гатев се отхвърля. Този скандал очевидно беше предвестник на следващите „проблеми“, довеждащи до невъзможност Бюрото за контрол на СРС, за които алармира шефът му Бойко Рашков – включително за отказан достъп на служителите от бюрото до резултатите от прилагане на СРС, по заповед на главния прокурор.

Що се отнася до Георги Гатев, след като не бе допуснат до изслушване от ДКСИ, нито бе информиран за решението, още по-малко за мотивите му, той отнесе въпроса в съда. А ВАС нареди на ДКСИ да представи всички доказателства, както и протокол от заседанието си, на което е потвърдила отнемането на допуска на Гатев. Единственото известно нещо е, че има твърдения за нарушаване на правилата от страна на зам.-шефа на Бюрото за СРС, понеже бил помагал на някоко магистрати да подават моли за проверка дали не са били неправомерно подслушвани. Това бе отречено като измислица в становище на Бойко Рашков, изпратено и до ДКСИ и подкрепено с факти.

От страна на ДКСИ никакви нови материали не са били изпратени, там продължават да твърдят и че нямат практика да водят протоколи от заседанията си. Така се оказва, че единствения мотив да се потвърди решението на ДАНС, че Гатев е „ненадежден“, са справките на самия ДАНС.

В същото време отнемането на допуска влече повече от сериозни последици, включително би могло да доведе и до освобождаване от поста на зам.-председателя на Бюрото за СРС. Засега обаче подобен въпрос в парламента не е повдиган, вероятно се чака решението на съда.

По темата „отнет допуск“ вече имало решения на ВАС, в които актовете на ДКСИ са били отменени и преписките върнати за ново, мотивирано произнасяне, научи De Fakto.

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.