Последни новини
Home / Законът / Ася Петрова, зам. главен прокурор: Контролът на МВР върху носенето на оръжия, е слаб!

Ася Петрова, зам. главен прокурор: Контролът на МВР върху носенето на оръжия, е слаб!

Defakto.bg

124 000 са оръжията у гражданите, по искане на ВАП са иззети 6191 от тях

Последните две години установихме неефективен контрол на МВР по отношение на разрешителните за носене на оръжия. Имаше стотици разрешителни с изтекъл срок. Общият брой на оръжията в страната с разрешително е над 340 000. Като над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица с цел самоотбрана, като сред тях няма регистрирани ловци”

Това заяви пред Нова тв тази сутрин зам.-главният прокурор Ася Петрова.  По думите й липсва единен електронен регистър, в който да фигурират разрешителните за носене на оръжия, въпреки сроковете и задължения по закон.

Това възпрепятства  контрола на  МВР на лицата, притежатели на оръжие, каза тя. Трудно е да си представим, че във века на информационните техонологии, нашата полииця не може да направи единен регистър, койта да включва три имена, ЕГН, адрес на лицето, както и номер и срок на разрешителното, коментира във фейсбук бившият шеф на СРС Методи Лалов.

Ситуацията не изглежда розова, ако добавим и констатацията на зам. главният прокурор Ася Петрова от ноември пред БНТ, когато по повод проверката на ВАП за стопанисването на язовирите, тя заяви, че в България има над 200 контролни органа, които се отличават с пасивност и бездействие, а мерките които прилагат са неефективни.

По искане на ВАП са иззети 6191 огнестрелни оръжия и боеприпаси, съобщи по-късно държавното обвинение.  Заради поредица от  инциденти и престъпления с оръжия (по смисъла на чл. 4 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия ),  Петрова е   разпоредила проверка за валидността на разрешителните за притежание на оръжия за  периода м. март – м. септември 2017 г.

След намесата на ВАП са иззетите 6191 броя огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба.

Постановените откази за издаване на разрешения за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси са 144 броя, а издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси са 176.  Отнети са   и 87  издадени разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси, се се казва в съобщението.

   Едва по повод  проверката, разпоредена от ВАП, министърът на вътрешните работи е възложил на Дирекция „Инспекторат“ извършването на проверка в СДВР и ОДМВР в страната по изпълнение на законовите регламенти за издаване, разрешения и осъществяване на контрол по придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.