Последни новини
Home / Законът / ВСС решава да гласува ли оставката на съдийка с неизписани дела (обновена)

ВСС решава да гласува ли оставката на съдийка с неизписани дела (обновена)

Defakto.bg

Освобождаването на Олга Кадънкова от СГС бе прието

Дали да гласуват оставката на столичен съдия с неизписани дела – този проблем разискваше съдийската колегия на ВСС днес като допълнителна точка в дневния си ред.

Проблемът се поставя на вниманието на кадровиците от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК), а в центъра му е Олга Кадънкова от гражданското отделение на Софийския градски съд.

Тя е подала оставка още през май, но искането й не е поставяно досега пред ВСС, тъй като към онзи момент е имала 56 неизписани въззивни граждански дела. В момента бройката им била сведена до 18, според КАК, кадровици опонираха, че били 6 –  така или иначе не всички дела са приключени от Кадънкова със съдебен акт. А от КАК не са сигурни дали всички преписки ще бъдат изписани към 28 декември, от когато се предлага да влезе в сила оставката на съдията.

Миналата година бившият председател на СГС Калоян Топалов бе поискал дисциплинарно наказание за Олга Кадънкова заради над 120 забавени дела. Мнозинството в предишния ВСС обаче отказа да я санкционира заради липсата на нарушение – множеството забави се дължали на изключително високата натовареност, а и делата вече били изписани.

В крайна сметка съдия Кадънкова бе освободена, считано от 28 декември. Към момента, според официалното съобщение на ВСС, тя има 13 неизписани дела.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.