Последни новини
Home / Законът / ВСС решава да гласува ли оставката на съдийка с неизписани дела (обновена)

ВСС решава да гласува ли оставката на съдийка с неизписани дела (обновена)

Defakto.bg

Освобождаването на Олга Кадънкова от СГС бе прието

Дали да гласуват оставката на столичен съдия с неизписани дела – този проблем разискваше съдийската колегия на ВСС днес като допълнителна точка в дневния си ред.

Проблемът се поставя на вниманието на кадровиците от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК), а в центъра му е Олга Кадънкова от гражданското отделение на Софийския градски съд.

Тя е подала оставка още през май, но искането й не е поставяно досега пред ВСС, тъй като към онзи момент е имала 56 неизписани въззивни граждански дела. В момента бройката им била сведена до 18, според КАК, кадровици опонираха, че били 6 –  така или иначе не всички дела са приключени от Кадънкова със съдебен акт. А от КАК не са сигурни дали всички преписки ще бъдат изписани към 28 декември, от когато се предлага да влезе в сила оставката на съдията.

Миналата година бившият председател на СГС Калоян Топалов бе поискал дисциплинарно наказание за Олга Кадънкова заради над 120 забавени дела. Мнозинството в предишния ВСС обаче отказа да я санкционира заради липсата на нарушение – множеството забави се дължали на изключително високата натовареност, а и делата вече били изписани.

В крайна сметка съдия Кадънкова бе освободена, считано от 28 декември. Към момента, според официалното съобщение на ВСС, тя има 13 неизписани дела.

About De Fakto

Проверете също

Лозан Панов спечели (почти) втора битка срещу НАП

Председателят на Върховния касационен съд спечели втора съдебна битка срещу НАП. С решение от 23 …

Приеха правила за премиите в “обикновените” съдилища: Максимум 4, минимум 1 заплата отгоре за натовареност

Правила за определяне размера на допълнителните трудови възнаграждения в “обикновените” съдилища въз основа на степента …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.