Последни новини
Home / Законът / За втори път без избор за шеф на административния съд в Бургас

За втори път без избор за шеф на административния съд в Бургас

Defakto.bg
Панайот Генков се оттегли от надпреварата пред ВСС
Административният съд в Бургас ще посрещне Нова година без титулярен председател. Това е резултатът от протяжното заседание на съдийската колегия на ВСС днес, по време на което един от кандидатите – Панайот Генков оттегли кандидатурата си. А никой от останалите двама не събра нужното мнозинство от 8 гласа „за“.
Едва 4 „за“ получи Валентин Енчев, нито един глас в своя полза не отбеляза Христо Христов. И двамата са съдии от този съд, за разлика от Генков, който е от ВАС.

Това е втори поред провал на този избор – първият бе през февруари т.г., когато в състезанието участваха Румен Йосифов и Христо Христов от съда. Тогава по-силна, но недостатъчна подкрепа отбеляза Йосифов.

А през лятото по предложение на бившия вече шеф на ВАС Георги Колев за временен председател на съда бе назначен върховният съдия Панайот Генков. После върху него и останалите магистрати се стовари гневът на вицепремиера Валери Симеонов, обвинил ги в „саботаж“ заради отмяната на постановени от НАП запечатвания на обекти в „Слънчев бряг“. Скандалът стана особено гръмък след предложението на една от шефките в НАП-Бургас Пенка Жекова данъчните да „селектират“ съдиите и техните семейства. Преди изслушването на тримата кандидати днес от КАК докладваха сигнал за просрочия срещу Валентин Енчев, както и сигнала на вицепремиера Симеонов срещу Панайот Генков, по който нспекторатът към ВСС не откри нарушения. Казано бе също, че през 2011 г. ВСС е наказал Генов с намаляване на заплатата залади накърняване на престижа на съдебната власт по скандала с „Бедните в Приморско“. Две инстанции на ВАС обаче отменят наказанието.

Много любопитен се оказа протоколът от Общото събрание на административния съд в Бургас по изслушване на тримата претенденти.

Пред него Валентин Енчев, който е в съда от основането му през 2007 г., заявява, че правосъдието е евтино само в Северна Корея. А при повдигнати питания за акцията на Валери Симеонов срещу магистратите казва, че, според него, съдът е реагирал твърде меко, тъй като никой няма право да заплашва съдия как да решава делата си, бил той Симеонов или Бойко Борисов. А явно е имало въздействие и върху ВАС, защото е върнал актовете на административиня съд.

Енчев обвинява също Панайот Генков, че дословно е преписал чужда концепция – на Димитрина Стаматова, председател на административиня съд в Ямбол. Казва, че ако бъде избран няма да ползва персонален помощник, нито ще иска по-ниска натовареност..

Към Генков има няколко въпроса защо като съдия във ВАС решава да отиде в Бургас – той отговаря, че с времето човек си променя приоритетите, а Бургас е един чудесен град. И категорично отрича да е „преписвач“.

Събранието е доста бурно, въпреки настояването на Генков да изрази становище към тримата кандидати, мнозинството го отхвърля.

 

А днес пред ВСС и.ф.председателят се оттегли от надпреварата, но, явно не завинаги. „По Коледа могат да стават чудеса“, каза Генков.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.