Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд прие да гледа делото за оставката „Делян Добрев“, указа на парламента да я обнародва

Конституционният съд прие да гледа делото за оставката „Делян Добрев“, указа на парламента да я обнародва

Defakto.bg

Съдът прие да гледа и казуса за „вечните началници”, прекрати искането за „наши и ваши общини”

Конституционният съд допусна за разглеждане казуса с оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.   Делото бе образувано по искане на 62 депутати от БСП, които настояха да бъдат  прекратени правомощията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, тъй като парламентът няма правомощия да я отхвърля.  Основно препятствие пред допустимостта на това дело, бе обстоятелството, че Народното събрание не публикува в Държавен вестник решението за отхвърлената оставка, а според Конституцията и Закона за КС ,  съдът се произнася само по актове, публикувани в официоза.  В подобни случаи Народното събрание трябва да обнародва решенията си в 15-дневен срок, след приемането им.

Мнозинството от съдиите обаче са приели, че депутатите от опозицията нe могат да  влияят на парламента да обнародва решението си,   тъй като това е правомощие на председателя на Народното събрание (чл.77 Конституция).   Да се приеме обратното би означавало органът, който нарушава своите  конституционни задължeния,  да си спестява конституционния контрол заради собственото си виновно поведение,  е приел съдът.

Тази позиция е поддържана неотклонно от съдия докладчика по делото Константин Пенчев, а  мнозинството  от 10 съдии са я подкрепили.

Съдът е указал на Народно събрание  в 30-дневния срок за становища по казуса –  да обнародва и решението за отхвърлената оставка на Добрев. Според юристи, казусът по същество, не е сложен за решаване.

Като заинтересувани институции и лица са конституирани освен  Народното събрание и народният представител Делян Александров Добрев.

За писмени правни мнения по  казуса са са поканени проф. д-р Васил Мръчков, проф. д-р Георги Близнашки, проф.   д-р Снежана Начева и проф. д-р Пенчо Пенев.

На особено мнение са  останали  проф. Цанка Цанкова и Гроздан Илиев, които поддържат тезата, че щом решението не е  обнародвано,   КС няма валиден акт, по който да се произнася.

Съдиите допуснаха и делото за тълкуване по искане на главния прокурор за  тълĸyвaнe нa  зaбpaнaтa зa зaeмaнe нa pъĸoвoдитeлcĸи пocтoвe в cъдeбнaта власт за повече от два мандата. Конкретното питане е:  „Какъв е обхватът на израза „с право на повторно назначаване“ и дали точното му съдържание включва възможност за назначаване до два мандата (включително) за целия професионален стаж на магистрата и независимо дали в един и същ, или в различни органи на съдебната власт?“.

Поради липса на предмет КС е прекратил делото за оспореното право  на  Министерски съвет да  преурежда самостоятелно бюджета на общините., междувременно  парламентът е сменил правилата.

Още по темата: Оставката „Делян Добрев – на дневен ред в Конституционния съд“

About Лилия Христовска

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

2 коментара

  1. Невена

    КС ме изненада приятно, решението му е на съд , който вижда в дълбочина проблема, а не се задоволява с повърхностни заключения.

  2. Петър Обретенов

    Слава Богу, този път КС не се скри зад формални пречки! Заслужават адмирации мотивите на докладчика Константин Пенчев, които могат да имат значение не само по този казус. Правният принцип, че никой не може да черпи права от собственото си виновно поведение трябва да намери по – широко приложение при преценката на дейността и актовете на органите на държавната власт и държавната администрация.
    Сега, след като е преодоляна формалната пречка, не се съмнявам в изхода на делото. Подадена оставка не се гласува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.