Последни новини
Home / Законът / С поправки в Кодекса на труда затегнаха гайките на некоректните работодатели

С поправки в Кодекса на труда затегнаха гайките на некоректните работодатели

Defakto.bg

  Изтече времето на богатите  клошари – собственици, работодатели вече няма да прехвърлят  фирмите си на лица, които нямат средства да ги развиват

Главната инспекция по труда ще може да сезира съда при неизплатени заплати на работници и след прекратяване на трудовите правоотношения, решиха окончателно народните представители с поправки в Кодекса на труда.  В последния момент депутатите скъсиха срока за началото на новото правомощие и инспекцията ще се задейства от 31 март 2018 г, вместо от 1 юли догодина.

Задължението за заплащане на неплатените възнаграждения, ще важи и  работници и служители на трудов договор с прекратени трудови правоотношения до три години преди смяната на собствеността на  предприятието.

По този начин на  практика работничките от Дупница, шивачките от Ветрен, работниците от русенската корабостроителница, служителите в една голяма търговска верига, тези в един телеком, ще могат да си получат заплатите, които им се дължат от техните работодатели, обяви Мая Манолова след поправките.

Една от най-големите победи на омбудсмана и Пламен Димитров(КНСБ), които на 20 април 2017 г.  внесоха пакет от предложения за промени в трудовото законодателство,  е че  идеите им  бяха възприети и де факто “размразиха”  Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалирали предприятия, от които занапред работниците ще могат да получават вземанията си.

Решено бе също работодателите, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Недобросъвестните работодатели вече няма да могат да прехвърлят фирмата си на трето лице, което няма възможност да я развива.

Създава се ново условие за неплатежоспособност, а именно –  когато не са изплатени трудови възнаграждения на най-малко 1/3 от работниците.  В този случай вече ще е налице условие за обявяване на предприятието в неплатежоспособност по искане на Главната инспекция по труда.

Крум Зарков (БСП) по време на дебата заяви, че преди 6 месеца са приели закона на първо четене и след много работа комисията „днес предлага един качествен текст, който трябва да бъде подкрепен”.

„Поставя се сериозна преграда пред недобронамерената техника на недобросъвестен работодател да прехвърли фирмата, която не е изплатила своите задължения на трето лице, което очевидно няма възможности да поеме тези задължения и да развива фирмата – т.нар прехвърляне на клошар. Това вече няма да бъде възможно или поне не толкова толкова лесно“, каза Зарков.  „Ще подкрепим този текст и се обръщаме с апел нека всеки в своя район възможно най-много да оповести тези промени, за да може хората да търсят правата си. Натоварваме инспекцията по труда с доста задължения“,добави той.

Павел Шопов от „Обединени патриоти“  коментира, че е имало сблъсъци, много противоречия, но резултатът е изключително положителен. Излизам да изкажа още веднъж задоволството си и да призова всичко и за в бъдеще да решаваме проблемите по този начин“, каза още депутатът.

Омбудсманът Мая Монолова бе двигател на трудните промените, но  народните представители, макар и  не без спорове, приеха да  бъдат поправени явни несправедливости спрямо по-слабата страна в трудовите правоотношения.  Днес, критиките отстъпиха място на  поздравленията за съвестна  работа. Те се отнасят и за председателя на  социалната комисия Хасан Адемов.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.