Последни новини
Home / Законът / С поправки в Кодекса на труда затегнаха гайките на некоректните работодатели

С поправки в Кодекса на труда затегнаха гайките на некоректните работодатели

Defakto.bg

  Изтече времето на богатите  клошари – собственици, работодатели вече няма да прехвърлят  фирмите си на лица, които нямат средства да ги развиват

Главната инспекция по труда ще може да сезира съда при неизплатени заплати на работници и след прекратяване на трудовите правоотношения, решиха окончателно народните представители с поправки в Кодекса на труда.  В последния момент депутатите скъсиха срока за началото на новото правомощие и инспекцията ще се задейства от 31 март 2018 г, вместо от 1 юли догодина.

Задължението за заплащане на неплатените възнаграждения, ще важи и  работници и служители на трудов договор с прекратени трудови правоотношения до три години преди смяната на собствеността на  предприятието.

По този начин на  практика работничките от Дупница, шивачките от Ветрен, работниците от русенската корабостроителница, служителите в една голяма търговска верига, тези в един телеком, ще могат да си получат заплатите, които им се дължат от техните работодатели, обяви Мая Манолова след поправките.

Една от най-големите победи на омбудсмана и Пламен Димитров(КНСБ), които на 20 април 2017 г.  внесоха пакет от предложения за промени в трудовото законодателство,  е че  идеите им  бяха възприети и де факто „размразиха“  Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалирали предприятия, от които занапред работниците ще могат да получават вземанията си.

Решено бе също работодателите, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Недобросъвестните работодатели вече няма да могат да прехвърлят фирмата си на трето лице, което няма възможност да я развива.

Създава се ново условие за неплатежоспособност, а именно –  когато не са изплатени трудови възнаграждения на най-малко 1/3 от работниците.  В този случай вече ще е налице условие за обявяване на предприятието в неплатежоспособност по искане на Главната инспекция по труда.

Крум Зарков (БСП) по време на дебата заяви, че преди 6 месеца са приели закона на първо четене и след много работа комисията „днес предлага един качествен текст, който трябва да бъде подкрепен”.

„Поставя се сериозна преграда пред недобронамерената техника на недобросъвестен работодател да прехвърли фирмата, която не е изплатила своите задължения на трето лице, което очевидно няма възможности да поеме тези задължения и да развива фирмата – т.нар прехвърляне на клошар. Това вече няма да бъде възможно или поне не толкова толкова лесно“, каза Зарков.  „Ще подкрепим този текст и се обръщаме с апел нека всеки в своя район възможно най-много да оповести тези промени, за да може хората да търсят правата си. Натоварваме инспекцията по труда с доста задължения“,добави той.

Павел Шопов от „Обединени патриоти“  коментира, че е имало сблъсъци, много противоречия, но резултатът е изключително положителен. Излизам да изкажа още веднъж задоволството си и да призова всичко и за в бъдеще да решаваме проблемите по този начин“, каза още депутатът.

Омбудсманът Мая Монолова бе двигател на трудните промените, но  народните представители, макар и  не без спорове, приеха да  бъдат поправени явни несправедливости спрямо по-слабата страна в трудовите правоотношения.  Днес, критиките отстъпиха място на  поздравленията за съвестна  работа. Те се отнасят и за председателя на  социалната комисия Хасан Адемов.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.