Последни новини
Home / Законът / Мега – делото за КТБ тръгва в спецсъда без топ – подсъдимия Цветан Василев

Мега – делото за КТБ тръгва в спецсъда без топ – подсъдимия Цветан Василев

Defakto.bg

В Специализирания наказателен съд започва делото за източването на близо три милиарда лева от фалиралата преди три години и половина Корпоративна търговска банка.

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, на първото разпоредително заседание страните в процеса ще се занимават само с процедурни въпроси.   Качеството на обвинителния акт, който е събран на респектиращите почти 12 000 страници, видът производство – нормално или съкратено, са част от въпросите, на които трябва да бъдат дадени отговори днес.

Спецзаседанието бе въведено, за да бъдат изчистени всички спорни процедурни въпроси, които иначе бавят старта на един процес по същество.  Тази поправка в НПК,  забраняваща на съда по-нататък да връща казуса на прокуратурата (дори и да открие сериозни нейни пропуски), бе сред многото, оспорени от Висшия адвокатски съвет пред КС.

За да бъде то перфектно разпоредителното заседание по „КТБ“  в съдебната зала трябва да са всичките 18 подсъдими и техните адвокати.

Отсега е ясно, че топ-подсъдимият Цветан Василев няма да се яви, защото делото срещу него се води задочно.  Случайно или не, миналия петък в сръбската столица беше главният прокурор Сотир Цацаров, който подписа със сръбския си колега меморандум за сътрудничество и партньорство. Някои изразиха надежди,че този меморандум ще отблокира процедурата, която пречи на физическото присъствие на Цветан Василев в съдебната зала.

А иначе „уникалното“ (по определението на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев) дело за КТБ е с 18 обвиняеми начело с Цветан Василев, когото ще съдят задочно, 10 821 листа обвинителен акт, 863 тома материали. Обвиненията са за организирана престъпна група от банкери, одитори, счетоводители, касиери, източвали банката. Извън ОПГ-то бяха оставени само неколцина, сред които и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев.

Докладчик е съдия Виржиния Петрова, избрана през лятото на случаен принцип.

В списъка на многото иначе се свидетели се откроява една емблематична липса – на депутата Делян Пеевски. Както отдавна обяви защитата на Цветан Василев, той нито веднъж не е бил разпитван по казуса.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.