Последни новини
Home / Законът / Обявиха план за “новите” регистрации на НПО в Агенцията по вписванията

Обявиха план за “новите” регистрации на НПО в Агенцията по вписванията

Defakto.bg

Представителите на неправителствените организации (НПО) от Обществения съвет към парламентарната Комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите изцяло одобриха поетапното стартиране на регистрацията им в Агенцията по вписванията, което ще започне на 1 януари 2018 година, съобщиха от Министерствотона правосъдието.

Днес заместник-министър Десислава Ахладова е запознала НПО с плана, изготвен от Министерство на правосъдието.

Във връзка с преминаването на Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел (ЦРЮЛНЦ) от Министерство на правосъдието към Агенцията по вписванията е предвиден поетапен график. Така заявления за вписване на обстоятелства и обявяване на актове в ЦРЮЛНЦ при Министерство на правосъдието и придружаващите ги документи, отговарящи на нормативните изисквания за вписване и постъпили в деловодството на МП на улица „Славянска“№ 1 до 31.12.2017 г. включително, ще бъдат обработени и вписани в ЦРЮЛНЦ до 31.12.2017 г.

Постъпилите в деловодството на МП преписки и документи след тази дата, включително и с куриер и пощенско клеймо след 31.12.2017 г. ще бъдат връщани на заявителите поради липса на правно основание, съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, който влиза в сила от 1 януари 2018 г. Така преписките и документите ще се връщат с писмено уведомление за необходимостта от пререгистрация в Агенцията по вписванията.

Зам.-министър Ахладова запознала представителите на НПО и с плана за поетапното стартиране на вписванията в Агенцията по вписванията. Така на 01.01.2018 г. ще стартира вписването на обстоятелствата и обявяване на актове на сдружения, фондации и клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел. На 15.01.2018 г. ще стартира издаването на удостоверения и преписи от документи от търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за сдружения, фондации и клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел. На 28.02.2018 г. ще стартира вписването на обстоятелства, обявяване на актове и издаване на удостоверения за народните читалища.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.