Последни новини
Home / Законът / Обявиха план за „новите“ регистрации на НПО в Агенцията по вписванията

Обявиха план за „новите“ регистрации на НПО в Агенцията по вписванията

Defakto.bg

Представителите на неправителствените организации (НПО) от Обществения съвет към парламентарната Комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите изцяло одобриха поетапното стартиране на регистрацията им в Агенцията по вписванията, което ще започне на 1 януари 2018 година, съобщиха от Министерствотона правосъдието.

Днес заместник-министър Десислава Ахладова е запознала НПО с плана, изготвен от Министерство на правосъдието.

Във връзка с преминаването на Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел (ЦРЮЛНЦ) от Министерство на правосъдието към Агенцията по вписванията е предвиден поетапен график. Така заявления за вписване на обстоятелства и обявяване на актове в ЦРЮЛНЦ при Министерство на правосъдието и придружаващите ги документи, отговарящи на нормативните изисквания за вписване и постъпили в деловодството на МП на улица „Славянска“№ 1 до 31.12.2017 г. включително, ще бъдат обработени и вписани в ЦРЮЛНЦ до 31.12.2017 г.

Постъпилите в деловодството на МП преписки и документи след тази дата, включително и с куриер и пощенско клеймо след 31.12.2017 г. ще бъдат връщани на заявителите поради липса на правно основание, съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, който влиза в сила от 1 януари 2018 г. Така преписките и документите ще се връщат с писмено уведомление за необходимостта от пререгистрация в Агенцията по вписванията.

Зам.-министър Ахладова запознала представителите на НПО и с плана за поетапното стартиране на вписванията в Агенцията по вписванията. Така на 01.01.2018 г. ще стартира вписването на обстоятелствата и обявяване на актове на сдружения, фондации и клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел. На 15.01.2018 г. ще стартира издаването на удостоверения и преписи от документи от търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за сдружения, фондации и клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел. На 28.02.2018 г. ще стартира вписването на обстоятелства, обявяване на актове и издаване на удостоверения за народните читалища.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.