Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът ще сезира прокуратурата за новите цени на водата от 1 януари

Омбудсманът ще сезира прокуратурата за новите цени на водата от 1 януари

Defakto.bg

Омбудсманът  Мая Манолова  ще сезира прокуратурата за новите цени на водата, подготвени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) .  От  1-и януари в 15 града водата ще поскъпне с между 2 и 20 процента.  Има нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК дружества, зaигравка с числа, манипулативно използване на периода и величината на инфлацията и на други  компоненти, обяви Манолова пред БНТ.

„За пореден път държавният регулатор не счете за необходимо да проведе обществено обсъждане по един толкова важен въпрос, който засяга потребителите в областите: Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, София-град“, посочи тя в становище до КЕВР.

На  практика КЕВР и ВиК  обсъждат цени, които се плащат от трета страна, без последната да има възможност да вземе отношение по тях. „Това, освен че е незаконосъобразно, е и неморално“, заяви Манолова.  В становището си до председателя на КЕВР омбудсманът  акцентира, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7 %,  регулаторът е взел предвид справка от м. декември 2016 г. до края на м. октомври т.г. – 1,9 %.  Всъщност  инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите, смята Омбудсманът.

Предвиденото увеличение вече е било одобрено миналата година заедно с бизнес плановете на ВиК дружествата, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. Самата цена е свързана с обявената програма от правителството за подобряване на качеството на питейната вода – за всички дейности, които са свързани с пречистване на водите и ангажименти, които България е поела в това отношение към Европейската комисия и срокове, които трябва да бъдат изпълнени. В този смисъл ние не можем да променим цени, които още с петгодишния бизнес план, те са записани цените за всяка една от тези пет години, всичко това е фиксирано, индиректно пред БНТ Иванов потвърди позицията на Манолова.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.