Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът ще сезира прокуратурата за новите цени на водата от 1 януари

Омбудсманът ще сезира прокуратурата за новите цени на водата от 1 януари

Defakto.bg

Омбудсманът  Мая Манолова  ще сезира прокуратурата за новите цени на водата, подготвени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) .  От  1-и януари в 15 града водата ще поскъпне с между 2 и 20 процента.  Има нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК дружества, зaигравка с числа, манипулативно използване на периода и величината на инфлацията и на други  компоненти, обяви Манолова пред БНТ.

„За пореден път държавният регулатор не счете за необходимо да проведе обществено обсъждане по един толкова важен въпрос, който засяга потребителите в областите: Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, София-град“, посочи тя в становище до КЕВР.

На  практика КЕВР и ВиК  обсъждат цени, които се плащат от трета страна, без последната да има възможност да вземе отношение по тях. „Това, освен че е незаконосъобразно, е и неморално“, заяви Манолова.  В становището си до председателя на КЕВР омбудсманът  акцентира, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7 %,  регулаторът е взел предвид справка от м. декември 2016 г. до края на м. октомври т.г. – 1,9 %.  Всъщност  инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите, смята Омбудсманът.

Предвиденото увеличение вече е било одобрено миналата година заедно с бизнес плановете на ВиК дружествата, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. Самата цена е свързана с обявената програма от правителството за подобряване на качеството на питейната вода – за всички дейности, които са свързани с пречистване на водите и ангажименти, които България е поела в това отношение към Европейската комисия и срокове, които трябва да бъдат изпълнени. В този смисъл ние не можем да променим цени, които още с петгодишния бизнес план, те са записани цените за всяка една от тези пет години, всичко това е фиксирано, индиректно пред БНТ Иванов потвърди позицията на Манолова.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.