Последни новини
Home / Законът / Oдобриха промени в Наказателния кодекс, разширяват кръга на лицата, отговорни за корупция

Oдобриха промени в Наказателния кодекс, разширяват кръга на лицата, отговорни за корупция

Defakto.bg

 

Правителството одобри проект на промени в Наказателния кодекс, чиято цел е да бъде разширен кръгът на лицата, които може да бъдат преследвани за корупционни престъпления.

С промените се разширява обхватът на понятието “длъжностно лице“. В него ще попадат също заемащите служба в общинските администрации, хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци, или друга публична функция.  Идеята е да се уеднакви режимът на корупционните престъпления, така че наказателноправните норми да се прилагат симетрично за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор.

За длъжностните лица, които нарушават или не изпълняват задълженията си, или превишат правата си и от това произлизат значителни вредни последици за физически, юридически лица или обединения, се предлага нов състав на престъплението по чл. 221 от НК – наказание до 4 години затвор и лишаване от права.

Поправките за първи път инкриминира търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност. Това деяние се характеризира с висока степен на обществена опасност, но в момента не попада в обхвата на наказателния закон.

Законопроектът предвижда до 5 години лишаване от свобода и глоба за търговци, ръководители и служители в юридически лица и еднолични търговци, които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице.

От наказателна отговорност се освобождават предложилите, обещалите или дали подкуп или облага, ако са извършили деянието, за да защитят законно право или интерес, и ако незабавно и доброволно са съобщили за това на съответните органи.

За искане, даване, получаване и посредничество при т. нар. „стопански подкуп“ по чл. 225б от НК отпада изискването облагата да е само имотна. Размерът на наказанието за стопански подкуп се увеличава на до 5 години и глоба от 500 лв. до 2000 лв. В сега действащия кодекс, то е до 2 години и глоба в размер 100-300 лв.

Предложените изменения са и в отговор на препоръките от Независимия технически анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, изготвен през миналата година от Службата за подкрепа на структурни реформи към Европейската комисия.  Законодателните промени са залегнали в Плана за действие за изпълнение на препоръките от доклада на Европейската комисия от януари 2017 г. по Механизма за сътрудничество и оценка.

В свое становище Висшият съдебен съвет (ВСС) остро реагира срещу този проект – не защото не подкрепя идеята за криминализирането на корупцията в „частния сектор“, а защото така написани промените в НК са неясни, противоречиви и ще доведат до разнобой в съдебната практика.

Поправките не са съобразени с принципните положения и реалните предпоставки за търсене на гражданска, наказателна и административна отговорност, категорични бяха от ВСС. И още: текстовете съдържан неясноти и непълноти относно субекта на посегателството, обективната и субективната страни на престъплението и ще доведат до затруднения в правоприлагането, ще създадат и предпоставки за противоречива съдебна практика.

About De Fakto

Проверете също

Чолаков праща в КС задълженията на адвокатите да докладват дали клиентите им перат мръсни пари

   Изискванията адвокатите да проверяват и докладват дали клиентите им перат мръсни пари отиват в …

За втори път: Валери Симеонов е осъден да плати по 8000 лв. на Антон Хекимян и Венелин Попов за клеветничество

С изказването си в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ през 2020 г. бившият  вицепремиер Валери …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.