Последни новини
Home / Законът / Провал на втори избор за районен прокурор на Плевен

Провал на втори избор за районен прокурор на Плевен

Defakto.bg

Кандидатите бяха трима, никой не спечели мнозинство

Втори поред избор на районен прокурор на Плевен се провали тази година.

През лятото на 2017 г. кандидадът бе един – доскорошният шеф  на РП Владимир Николов и предната прокурорска колегия не го преизбра.

Днес кандидатите бяха трима – Николов, заместничката му Диана Маркова и обвинителят Стефан Димитров. След три часа изслушване Владимир Николов получи 1 „за“, Диана Маркова 4 „за“, Стефан Димитров – 0 „за“, а 6 от кадровиците не подкрепиха никого. Проведе се и балотаж, резултатът от който бе: 0 „за“ Николов, 4 „за“ Маркова, 7 не подкрепят никого.

При това положение изборната процедура ще стартира за трети път.

Владимир Николов е в районната прокуратура в Плевен от 2007 г., до август е районен прокурор, бил е и зам.-районен прокурор, преди това е работил като дознател и старши дознател в МВР. Срещу него е имало постъпил сигнал в звеното „Антикорупция“ в СГП през т.г., отказано е образуване на разследване.

Стефан Димитров е в РП-Плевен от 2014 г., преди това е бил военен следовател, а през 2016 г. е и.д. районен прокурор на Никопол.

Диана Маркова, в момента зам.-районен прокурор, е в РП-Плевен от 2006 г., преди това е била следовател. Срещу нея е имало 7 сигнала в отдел „Административен“ на ВКП и 4 в „Антикорупция“, но не са били открити нарушения.

По време на изслушването му Владимир Николов се обяви за диференциран подход при прекрояването на районните прокуратури (предния ВСС вече избра унифицирания подход – да останат само РП със седалища в окръжните центрове). Заяви, че подобно механично окрупняване в пленевския район ще доведе до проблеми и затруднен достъп до правосъдие, илюстрира и с факта, че никой не иска да работи в Никопол и Кнежа.

Диана Маркова посочи налични проблеми в РП-Плевен като наличието на случаи, при които дежурният прокурор не образува бързо производство, защото трябва да го поеме, както и случаи, когато самите разследващи молят производството да се образува по общия ред, което е абсолютно недопустимо.

Говори също и за прикрепяне на прокурорите към определени съдебни състави, с които те трайно заседават. За микроклимата каза, че е добър, раотещите повече от 25 прокурори се познават, нямат лични конфликти, споровете са по конкретни професионални теми, но са ползотворни.

След нейното изслушване върнаха Владимир Николов за уточняващи въпроси, включително защо не е спазвано правилото наблюдаващият прокурор да се явява по делото в съда и защо обвинителите вървят със съдебния състав, ане с конкретното разпределено им дело. Той отвърна, че правилото за явяване на наблюдаващия прокурор е спазвано в неговия мандат. Призна за връзката прокурор-съдебен състав, но напомни, че при няколко свои проверки Инспекторатът не е открил нарушения в организацията.

Стефан Димитров каза, че личната му мотивация да се кандидатира има основания в миналото и в настоящето. Първият мотив е, че на улицата в родния му град в съседство живеел прокурор, към когото „изпитвах уважение и респект, исках да стана като него“. Мотивът от настоящето: „След като не бе избран административен ръководител, анализирах ситуацията за себе си и установих, че имам качества, опит и мога да стана административен ръководител на тази прокуратура“.

В краткия последвал дебат Йордан Стоев обяви, че ще подкрепи Диана Маркова, Огнян Дамянов – че няма да застане зад нито един от претендентите. Сотр Цацаров замълча.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.