Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия на ВСС не допусна до нов избор кандидат за „вечен началник“

Прокурорската колегия на ВСС не допусна до нов избор кандидат за „вечен началник“

Defakto.bg

Той може да обжалва пред ВАС, а там да спрат делото

Със 7 срещу 3 гласа прокурорската колегия на ВСС не допусна до избор кандидат, изкарал два началнически мандата.

Става дума за Владимир Чавдаров (на снимката), който след 10 години начело на окръжната прокуратура във Варна, се кандидатира и за апелативен прокурор на града. Ако той обаче оспори отказа пред ВАС, което вероятно ще направи, изборната процедура ще бъде спряна в изчакване на тълкувателно решение на Конституционния съд.

Още през ноември стана ясно, че прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) смята, че участието на Чавдаров в състезание за трети поред ръководен мандат е в разрез с Конституцията. Тогава Сотир Цацаров информира колегията, че е поискал тълкуване на казуса с „вечните началници“ от Конституционния съд. Вчера делото бе допуснато до разглеждане от КС. А питането на Цацаров е дали Конституцията ограничава магистратите до два ръководни мандата в цялата им кариера или забраната е само за повече от два мандата в един и същи орган на съдебната власт. Според главния прокурор вярно е второто тълкуване – сиреч няма забрани след 10 години началничество на едно ниво, да се изкарат нови 10 ръководни години на друго или поне в друг съд и прокуратура и т.н. Именно тези случаи станаха известни като „вечните началници“ в Темида.

Днес от името на КАК Даниела Машева предложи на колегията два варианта на решение. Първият: оставя без уважение възражението на Владичир Чавдаров и не го допуска до изборната процедура. Вторият е точно обратния: уважава възражението и допуска Чавдаров.

Йордан Стоев обяви, че възражението е частично основателно, защото Конституцията не забранява последващи мандати в друг орган на съдебната власт.

Георги Кузманов предложи да се изчака КС.

Светлана Бошнакова опонира, че кадровиците са длъжни да се произнесат, защото законът не дава на ВСС опция „отлагане“. А ако колегията отхвърли възражението и откаже достъп до избора, вече ВАС ще спре тази процедура.

Сотир Цацаров си беше тръгнал заради служебна среща.

По предложение на районния прокурор на София Радослав Димов днес прокурорската колегия назначи Делян Славов и Иво Илиев за зам.-районни прокурори. И съкрати щата на заместниците от 6 на 5, като освободената бройка се трансформира в редова прокурорска. Щатното разместване трябва да се потвърди и от пленума на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.