Последни новини
Home / Законът / Регионалният министър Нанков оттегли молбите за спиране на дела по „царските“ имоти

Регионалният министър Нанков оттегли молбите за спиране на дела по „царските“ имоти

Defakto.bg

Отговорният за държавната собственост министър на регионалното развитие Николай Нанков е сдържал обещанието си е оттеглил от съда молбите за спиране на дела по „царските“ имоти за постигане на споразумение със Симеон.

Това установи проверка на De Fakto в съдилищата.

През ноември, една след друга от името на Нанков бяха депозирани молби за спиране на процеса за „Врана“ (на снимката), който е в Софийския градски съд, а после и на този за „Царска Бистрица“, спечелен вече на две инстанции от държавата. Преписката още е в Софийския апелативен съд за комплектоване, преди да потегли към последната инстанция ВКС. Молбите за спиране възбудиха духовете, тръгна поредният обществен дебат за „реституцията“ на бившия цар и премиер без никакво законово основание, вода в мелницата наля и формирането на „работна група“ в МП, която трябваше да излезе със становище за евентуалното споразумение (поискано, както се оказа, от Симеон Сакскобургготски), макар че казусите отдавна са в съда.

На 4 декември правосъдният министър Цецка Цачева оповести заключенията: изпълнителната власт не може да се меси в делата на независимата съдебна власт, а в парламента ако искат, да пишат закон за „царската“ реституция. Тогава Николай Нанков се зарече да оттегли и молбите си за спиране. Направил го е в същия ден и делата продължават. Това за „Врана“ е насрочено за май.

На първа инстанция освен него е само спорът за 16 500 дка рилски гори, който продължава през март в Софийския окръжен съд. На две инстанции държавата спечели вече делото за бившето стопанство на УБО край Врана, делото е във ВКС, чака произнасяне дали ще бъде допуснато до касация. Със сигурност това няма да стане до края на годината.

Окончателно държавата спечели споровете за „Кричим“ (който не е връщан на Симеон), „Саръгьол“ и „Ситняково“. Любопитното е обаче, че още не може да влезе във владение на „Саръгьол“ и „Ситняково“, защото от страна на Сакскобургготски не сочат банкова сметка, на която да бъдат приведени определените от съда обезщетения за направените подобрения. А дотогава, по силата на същите решения, Симеон и сестра му Мария Луиза могат да задържат имотите. Но и държавата не е длъжна да стои със скръстени ръце в очакване на благоволение и спокойно може да си търси правата по изпълнителен ред – за това, в крайна сметка, има съдебни изпълнители.

Междувременно днес пред БНТ министър Цецка Цачева обяви, че, според нея, има нужда от закон за „царските“ имоти, защото „да се приеме, че монархът не е притежавал никакво лично имущество, е несериозна теза“.

Така е, но темата за специален закон е повдигана неведнъж през годините, а идеята е стопирана от самия Симеон Сакскобургготски. Иначе е факт – дори и къщата в село Баня и няколко апартамента в София, за които държавата никога не е имала претенции, в момента са му върнати незаконно.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.