Последни новини
Home / Законът / ВСС скришом гласува коледни бонуси от 43,57 % в Темида

ВСС скришом гласува коледни бонуси от 43,57 % в Темида

Defakto.bg

Коледни добавки в съдебната власт ще има! Те ще са до 43,57 % от основните заплати, като правилото важи както за магистратите, така и за съдебните служители. А и за членовете на ВСС и тяхната администрация.

Това  научи De Fakto от свои източници днес, макар че решението е гласувано от пленума на ВСС още на 30 ноември. От онова заседание обаче се запомни поканата към шефовете на спецправосъдието да заповядат на изслушване във ВСС, както и острите критики към предлаганите от правителството промени в Наказателния кодекс за корупцията в „частния сектор“. Запомниха се, защото само те бяха разбираеми за наблюдаващата публика. (Публиката може и да не е перфектна като юридическа подготовка, но е доста опитна в кадровите дела – б.р.).

Радостната за Темида вест за коледни бонуси, се е „промушила“ в следния запис от протокола на заседанието на ВСС:

„ОТНОСНО: Правомощията на административните ръководители на органите на съдебната власт, съгласно ПОИСДТВ

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ административните ръководители на органите на съдебната власт да упражнят правомощията си на основание чл. 7, във връзка с чл. 9 от ПОИСДТВ, приети с решение на ВСС по протокол № 34/27.10.2011 г. Размерът на средствата се определя съгласно Приложение № 1, неразделна част от решението и не следва да се надвишава.
На лицата по чл. 7, ал. 2 от ПОИСДТВ да се изплатят възнаграждения върху основните им месечни трудови възнаграждения в размер равен на процента на увеличение в ОСВ, съгласно Приложение № 1, неразделна част от решението.
Вътрешно компенсирани промени по бюджета на органи на съдебната власт за 2017 г .“

Какво се разбира от това, е риторичен въпрос. А че натовареният с много очаквания и поети обещания за прозрачност (заложени, впрочем, в закона) нов съвет е приел за нормално да „скатава“ подобни важни и за системата, и за обществото вести, се пише на неговата сметка. Тя лавинообразно нараства откъм непрозрачност за малкото месеци на този ВСС!

Днес преди обяд De Fakto отправи конкретно питане за коледните бонуси до представляващия ВСС и шеф на бюджетната комисия Боян Магдалинчев. Близо два часа го чакахме и да ни приеме по въпроса. Всуе!

Затова ви представяме наученото по неофициален път. ВСС е гласувал коледни добавки в размер до 43,57 % от основната заплата за всички магистрати и служители. Добавката се изчислява върху основната заплата (без процентите за стаж) и това е нейният максимален размер. Конкретното стимулиране за всеки се определя от конкретния административен ръководител.

Миналата година тези „бонуси“ бяха спестени. В предни години стигаха трийсетина процента. И в нито една от годините разчетите не са били скривани.

Честито сега на магистрати и служители, те заслужават, още повече че по министерства се раздават далеч по-големи бонуси. Но всяко „мишуване“ за парите ражда брожения. Нужно ли е това на Темида?

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.