Последни новини
Home / Законът / Европроектът на ВСС за съдебната карта и единната система на съдилищата може да се сгромоляса

Европроектът на ВСС за съдебната карта и единната система на съдилищата може да се сгромоляса

Defakto.bg

Най-големият европроект на ВСС за съдебната карта и единната информационна система на съдилищата, с бюджет от 6 008 000 лв., финансиран по Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ), изглежда сериозно застрашен.

Той, впрочем е под угроза, откакто бе спечелен от предния съвет – тъй като по него работеха представители на „инакомислещите“ кадровици, мнозинството тогава упорито бавеше важни решения по проекта.

Повод за поредните опасения обаче даде днешното заседание на пленума на действащия  ВСС, на което бе повдигнат въпросът за преуреждане, преформулиране и изобщо преосмисляне на заданието за разработване на единна информационна система на съдилищата. При положение, че това е едно основните задания по вече стартирал проект, дали преуреждането е възможно е повече от несигурен факт.

Случва се, след като през ноември новият съвет прекрати обществена поръчка, обявена от предния екип от ВСС по този проект, за разработване на методика за анализ и наблюдение на социално-икономическите фактори по региони и натовареността на съдилищата, свързан със съдебната карта. Инициативата бе на новия координатор по проекта Гергана Мутафова. Така цялата свършена дотук работа бе зачертана и изпълнението тръгна отначало, което предизвика предишният координатор Елка Атанасова да поиска изслушване от съвета.

А миналия петък ВСС проведе извънредно заседание, посветено именно на изпълняваните от него проекти по ОПДУ, включително в партньорство с Министерството на правосъдието, на което присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев и ръководителят на ОПДУ Ирена Първанова. Тъй като изненадващо заседанието бе закрито за публика, какво е обсъждано и решавано не е неизвестно.

Затова пък днес бе повдигнат въпросът нужна ли е изобщо нова единна информационна система на съдилищата. Постави го отново Гергана Мутафова като координатор, но възраженията бяха дообяснени от Красимир Шекерджиев, който също бе натоварен с работа по този проект.

„Ако ние създадем тази система, което е било решено от предишния ВСС, това ще е третата промяна на деловодната система. На работна среща вчера специалистите не успяха да обяснят с какво новата система ще е по-различна от онази, по която вече работят 90 % от съдилищата. За това помолихме специалистите да бъдат изслушани от пленума, като очертаните варианти от тях бяха два. Единият – нова система, която може да стартира до две години. Другият- да се използва работещата в съдилищата система и с доработване да се постигне нужната цел“, каза Шекерджиев.

Представляващият Боян Магдалинчев предупреди: трябва много внимателно да подходим към въпроса, вече прекратихме един проект за 10 млн.лв.! Какъв е проектът за 10 млн.лв., който е бил прекратен, също не е известно – такъв няма сред официално обявените на страницата на ВСС.

Красимир Шекерджиев се дообясни: „Не защитавам тезата, че проектът трябва да бъде прекратен. Казвам само, че трябва да вземем решение и то не може да бъде взето само от координаторите“.

Боряна Димитрова вметна, че не става дума за прекратяване, а за „разумен подход“.

С уговорката, че в никакъв случай „не се меси на съдиите“ главният прокурор Сотир Цацаров посъветва тепърва да се вземе и мнението на председателите на окръжни съдилища какво биха искали – нова система, унифицирана система, надграждане…

На този фон председателят на ВКС Лозан Панов заяви: „Вицепремиерът Томислав Дончев ни каза, че ако не усвоим средствата и се откажем от проекта, те могат да ги пренасочат към други сфери. Нека не избързваме, да изслушаме експертите, да върнем обсъждането на съдийската колегия, да дебатираме и едва тогава да вземем решение“.

Предложението му се прие, въпросът влиза на следващото заседание на съдийската колегия.

 

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.