Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов внесе предложение за смяна на заместници във ВКС

Лозан Панов внесе предложение за смяна на заместници във ВКС

Defakto.bg

Красимир Влахов да бъде заменен от Светла Димитрова начело на Гражданската колегия

Лозан Панов внесе в съдийската колегия на ВСС предложение за смяна на заместниците му, съобщиха от Върховния касационен съд.

Красимир Влахов

Конкретно председателят Панов предлага досегашният шеф на Гражданската колегия на ВКС Красимир Влахов да бъде освободен от ръководната длъжност, а на негово място да бъде назначена Светла Димитрова.

Един от мотивите е, че Влахов повече от 9 години заемал ръководен пост – първо като председател на Софийския районен съд, после като зам.-шеф на ВКС. По-любопитно е другото обяснение: че“добрата синергия“ между него и Влахов на моменти дори се е късала.

Намеренията за ротация във ВКС станаха известни още в края на октомври. Уви, покрай тях се разигра ръководно-кадрова драма – не защото някой отрича правото на председателя да подбира екипа си, а заради упражнения натиск върху Влахов да подаде оставка, включително и на общо събрание на Гражданската колегия на ВКС.И то след като той бе получил пълното одобрение и подкрепа на върховните съдии.

Красимир Влахов отказа оставка, защото не вижда причина да я даде, но пред магистратите бе декларирал: ако аз съм пречка за назначението на съдия Светла Димитрова, веднага сам ще се оттегля.

Трето и четвърто е, че след встъпването си в длъжност самият Панов избра да запази Влахов и Павлина Панова (шеф на Наказателната колегия) като заместници, след допитване до съдиите от двете колегии.

Ето съобщението на ВКС:

„Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) внесе в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване на съдия Красимир Влахов от заеманата длъжност „заместник на председателя и ръководител на Гражданската колегия на Върховния касационен съд“ и за назначаване на съдия Светла Димитрова на тази длъжност. В мотивите си Лозан Панов посочва, че съдия Влахов заема този пост от 2012 г., а преди това е бил председател на Софийския районен съд в периода 2008 – 2012 г., т. е. от девет години заема ръководни длъжности в съдебната система. Председателят на ВКС пише още: „Намирам, че пет години и половина са достатъчно дълъг период за един заместник на административния ръководител и ръководител на Гражданската колегия, какъвто е съдия Влахов, да приложи на практика възгледите си за управлението на Колегията в рамките на законово определената му компетентност“.

В предложението си Лозан Панов подчертава, че зам.-председателят е ключовото свързващо звено между председателя и Колегията и по дефиниция е необходима една добра синергия между тях. Той пише: „В съвместната ни работа имаше моменти, в които тази връзка дори се късаше и в крайна сметка след един задълбочен анализ на казусите в работата ни установих, че има проблем в разбирането на двама ни за прилагането на принципа на екипност, който изисква взаимно доверие и поемането на отговорност“.

Светла Димитрова

Като предлага на Съдийската колегия да назначи съдия Светла Димитрова на длъжността „заместник на председателя и ръководител на Гражданската колегия на Върховния касационен съд“, Лозан Панов подчертава, че от встъпването си в длъжност като председател на ВКС последователно следва политика на диалогичност с неговите колеги и по този повод е отправил молба към Пленума да подкрепи промяната в Гражданската колегия. На свое заседание, проведено на 27 октомври 2017 г., Пленумът на Върховния касационен съд е изслушал съдия Димитрова. Върховните съдии са изразили положителното си становище за избирането й с 67 гласа „за“, 9 „против“ и 2 „въздържал се“, като на заседанието са присъствали 81 съдии.

Съдия Димитрова има над 38 години юридически стаж, прослужен изцяло в органите на съдебна власт. Тя започва кариерата си като младши съдия в Окръжен съд – Ловеч и е последователно съдия в Районен съд – Тетевен, в Софийския районен съд, в Софийския градски съд, в Софийския апелативен съд, а в последните близо 11 години е съдия във ВКС. От една година е председател на Трето гражданско отделение“.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.