Последни новини
Home / Законът / МВР-шефът призна: Името на “Булгартабак” за контрабандни цигари е посочено в доклада на турските служби

МВР-шефът призна: Името на “Булгартабак” за контрабандни цигари е посочено в доклада на турските служби

Defakto.bg

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев най-после е прочел и признал, че в доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и  контрабандата (KOM) е споменато името на “Булгартабак”, чиито марки цигари се разпространяват незаконно в Турция, съобщиха БНР и Дневник.

Това той е обявил  пред депутати от вътрешната комисия в парламента, дори е благодарил на депутата от БСП Димитър Стоянов, защото досега никой не го питал за доклада.

Информацията е любопитна, защото преди десетина дни министър Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов  отрекоха в доклада да се споменава българската фирма, а министър Радев заяви, че не е чел доклада. На практика  информацията вече е потвърдена официално.

Предстоящо е МВР да извърши проверка на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски “Булгартабак”, както и как нейни цигари са стигнали контрабандно до Турция.  “Ще направим всякаква проверка, ще ги запитаме и тях (“Булгартабак” – бел.ред.), ще видим къде са ги изнасяли цигарите”, е обещал вътрешният министър пред журналисти.Както и че ще изпрати доклада на главния прокурор Сотир Цацаров.

Радев е напомнил, че  контрабандните цигари в Турция не пишело производител и затова българската страна била изправна.  “Те са изнесени някъде. Някой ги е преопаковал и са вкарани контрабандно в Турция. Даже там (в доклада – бел.ред.) се казва, че тази държава, за която са изнесени, нямала нужда от толкова много цигари и там са ги реекспортирали в Турция.”  В доклада на турската служба имало посочени три или четири марки цигари, които той не е запомнил. Радев е прочел в доклада просто, че “Булгартабак са станали източник на контрабанда на цигари и турската страна е подготвила доклад, който е изпратила на Интерпол”.

Преди седмица служители на структурите на холдинга в Благоевград и Пловдив  протестираха в София  срещу водена според тях негативна медийна кампания срещу “Булгартабак”. Те бяха недоволни, че в турския   доклад се споменава “Булгартабак” и че продукти на компанията контрабандно са прекарвани през Турция към Близкия изток. Но е любопитно, че не отидоха да протестират, например пред турското посолство, а  протестираха пред политическата централа на “Да, България”, чиито лидери  попитаха вярно ли е това, както и пред редакциите на медии, огласили какво пише в доклада.

В сряда централата на БСП попита официално БНБ, КЗК, АПСК за ключови приватизационни сделки – как е била прехвърляна собствеността и документите за произхода на средствата на купувачите.  Сред дружествата, за които са подадени заявления за достъп до информация, е и АД „Булгартабак – холдинг“ наред с  „СИБАНК“, „Пампорово“, „Българска телекомуникационна компания“; „Химко“ АД, „Крамиковци“ АД и електроразпределителни дружества. С други думи, идеята на ГЕРБ за отпадане на давността за приватизационните сделки със задна дата,  отвори кутията на Пандора.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.