Последни новини
Home / Законът / МВР-шефът призна: Името на „Булгартабак“ за контрабандни цигари е посочено в доклада на турските служби

МВР-шефът призна: Името на „Булгартабак“ за контрабандни цигари е посочено в доклада на турските служби

Defakto.bg

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев най-после е прочел и признал, че в доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и  контрабандата (KOM) е споменато името на „Булгартабак“, чиито марки цигари се разпространяват незаконно в Турция, съобщиха БНР и Дневник.

Това той е обявил  пред депутати от вътрешната комисия в парламента, дори е благодарил на депутата от БСП Димитър Стоянов, защото досега никой не го питал за доклада.

Информацията е любопитна, защото преди десетина дни министър Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов  отрекоха в доклада да се споменава българската фирма, а министър Радев заяви, че не е чел доклада. На практика  информацията вече е потвърдена официално.

Предстоящо е МВР да извърши проверка на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски „Булгартабак“, както и как нейни цигари са стигнали контрабандно до Турция.  „Ще направим всякаква проверка, ще ги запитаме и тях („Булгартабак“ – бел.ред.), ще видим къде са ги изнасяли цигарите“, е обещал вътрешният министър пред журналисти.Както и че ще изпрати доклада на главния прокурор Сотир Цацаров.

Радев е напомнил, че  контрабандните цигари в Турция не пишело производител и затова българската страна била изправна.  „Те са изнесени някъде. Някой ги е преопаковал и са вкарани контрабандно в Турция. Даже там (в доклада – бел.ред.) се казва, че тази държава, за която са изнесени, нямала нужда от толкова много цигари и там са ги реекспортирали в Турция.“  В доклада на турската служба имало посочени три или четири марки цигари, които той не е запомнил. Радев е прочел в доклада просто, че „Булгартабак са станали източник на контрабанда на цигари и турската страна е подготвила доклад, който е изпратила на Интерпол“.

Преди седмица служители на структурите на холдинга в Благоевград и Пловдив  протестираха в София  срещу водена според тях негативна медийна кампания срещу „Булгартабак“. Те бяха недоволни, че в турския   доклад се споменава „Булгартабак“ и че продукти на компанията контрабандно са прекарвани през Турция към Близкия изток. Но е любопитно, че не отидоха да протестират, например пред турското посолство, а  протестираха пред политическата централа на „Да, България“, чиито лидери  попитаха вярно ли е това, както и пред редакциите на медии, огласили какво пише в доклада.

В сряда централата на БСП попита официално БНБ, КЗК, АПСК за ключови приватизационни сделки – как е била прехвърляна собствеността и документите за произхода на средствата на купувачите.  Сред дружествата, за които са подадени заявления за достъп до информация, е и АД „Булгартабак – холдинг“ наред с  „СИБАНК“, „Пампорово“, „Българска телекомуникационна компания“; „Химко“ АД, „Крамиковци“ АД и електроразпределителни дружества. С други думи, идеята на ГЕРБ за отпадане на давността за приватизационните сделки със задна дата,  отвори кутията на Пандора.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.