Последни новини
Home / Законът / Мисия на ОССЕ представи доклада си за изборите пред съдии от ВАС  

Мисия на ОССЕ представи доклада си за изборите пред съдии от ВАС  

Defakto.bg
В ляво съдия Георги Чолаков, на заден план в средата Стивън Мартин и в дясно съдия Мариника Чернева

В доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се съдържат над 40 констатации на проведените в България през месец март 2017 предсрочни парламентарни избори. В анализа има и много позитиви, е  заявил на работната среща със съдии от Върховния административен съд, Стивън Мартин,  старши съветник по нови технологии за гласуване.

По думите му разговорът във ВАС е необходим, за да бъдат запознати с анализа на  ОССЕ всички  магистратите,  натоварени със ангажимента да разглеждат споровете по избори. Коментирана е възможността за  по-кратък срок, в който да бъдат  разглеждани всички жалби отправени до Централната избирателна комисия. 

В срещата са взели участие повечето от върховните административни съдии, които са били докладчици по конкретните казуси. „Магистратите отвориха в деловодната система на съда, досиетата на т.н. „изборни дела“ и конкретно увериха представителите на ОССЕ, че всички постъпили дела са били разгледани в законовия срок по Изборния кодекс“, заяви участник в нея.

Няма дело, което да не е приключено в законовия три дневен срок, са уверили  председателят на Четвърто отделение съдия Мариника Чернева и от шефът на ВАС съдия Георги Чолаков.  Те са напомнили, че в това време влиза както получаването на документацията от Централната избирателна комисия, така и образуването, насрочването,  разглеждането и излизането с решение до края на деня.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.