Последни новини
Home / Законът / Мисия на ОССЕ представи доклада си за изборите пред съдии от ВАС  

Мисия на ОССЕ представи доклада си за изборите пред съдии от ВАС  

Defakto.bg
В ляво съдия Георги Чолаков, на заден план в средата Стивън Мартин и в дясно съдия Мариника Чернева

В доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се съдържат над 40 констатации на проведените в България през месец март 2017 предсрочни парламентарни избори. В анализа има и много позитиви, е  заявил на работната среща със съдии от Върховния административен съд, Стивън Мартин,  старши съветник по нови технологии за гласуване.

По думите му разговорът във ВАС е необходим, за да бъдат запознати с анализа на  ОССЕ всички  магистратите,  натоварени със ангажимента да разглеждат споровете по избори. Коментирана е възможността за  по-кратък срок, в който да бъдат  разглеждани всички жалби отправени до Централната избирателна комисия. 

В срещата са взели участие повечето от върховните административни съдии, които са били докладчици по конкретните казуси. “Магистратите отвориха в деловодната система на съда, досиетата на т.н. „изборни дела“ и конкретно увериха представителите на ОССЕ, че всички постъпили дела са били разгледани в законовия срок по Изборния кодекс”, заяви участник в нея.

Няма дело, което да не е приключено в законовия три дневен срок, са уверили  председателят на Четвърто отделение съдия Мариника Чернева и от шефът на ВАС съдия Георги Чолаков.  Те са напомнили, че в това време влиза както получаването на документацията от Централната избирателна комисия, така и образуването, насрочването,  разглеждането и излизането с решение до края на деня.

 

About De Fakto

Проверете също

След първия доклад за върховенството на закона, кадровиците отчитат пред Брюксел нови декларации за “членства” и правила за премиите

Днес решиха да допишат като постижения ЕИСС, моделите за съдебната карта, освобождаването от държавни такси …

Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура за т. нар. “златни паспорти” (допълнена)

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.