Последни новини
Home / Законът / Цацаров свири сбор на депутатите за незаконните СРС

Цацаров свири сбор на депутатите за незаконните СРС

Defakto.bg

Бойко Рашков илюстрира абсурдите: подслушването на Корнелия Нинова изтече в „определена“ медия, за 3 случая на Бюрото не се дават материали

Скандалът за неправомерното използване на спецразузнавателни средства (СРС) и за „спрения“ достъп на отговорното за контролирането им Бюро за СРС до резултатите от тяхното прилагане, се разраства.

Цацаров атакува

След скандалното „открито“ заседание на парламента на 6 декември по темата (по настояване на управляващите) и последвалия медиен отзвук, днес от прокуратурата съобщиха:

„На 14 декември 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до г-н Димитър Лазаров, председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения и до г-н Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

По повод изявления на г-н Бойко Рашков, председател на НБКСРС, за тежки нарушения при прилагането и използването на СРС, допуснати от органите на прокуратурата и ДАНС, главният прокурор предлага на народните представители тези твърдения да бъдат обсъдени на нарочно заседание на ресорната комисия или на съвместно заседание на двете комисии. Главният прокурор предлага на заседанието да бъде поканен целият състав на НБКСРС /не само председателя, тъй като Бюрото е колективен орган/, както и председателите на ДАНС и ДАТО.

Сотир Цацаров отправя предложение към народните представители заседанието да е открито за медиите“.

В приложеното към съобщението писмо на Цацаров, общо взето, се заявява същото. Само един любопитен цитат: „(След заседанието от 6 декември – б.р.) последваха медийни изяви на г-н Бойко Рашков, в които бяха отправени от него обвенения за тежки нарушения при прилагането и използването на СРС, допуснати от органите на прокуратурата и ДАНС.

Считам, че отправените за пореден път от него сериозни обвинения следва да бъдат обсъдени на заседание на ръководените от вас комисии, защото имат пряко отношение към спазването на закона и правата на гражданите, а също и към вътрешната сигурност. Моето разбиране е, че само в хода на такъв институционален диалог българските граждани могат да получат информация, която отговаря на истината и не е изкривана от лични амбиции и партийни пристрастия“.

Малко припомняне

Бойко Рашков

На 6 декември Бойко Рашков заяви пред депутатите: „Бюрото вече не може на 100 % да гарантира на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на СРС по една проста причина – тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината„.

Озвучи генералния проблем – на Бюрото за СРС, по заповед на главния прокурор, се отказва достъп до резултатите от прилагането на подслушвания, наблюдения, филмирания и прочее, в резултат на което то няма как да извърши пълна и обективна проверка за правомерното използване на СРС. И още – съобщи за 8000 разрешения за СРС, които не са били изпълнени от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) и макар че службата е била длъжна да уведоми за това съда и заявителя на СРС, не го е сторила. Възниква логичният въпрос: какво се е случило тогава?! (Подозренията, че резултатите „неофициално“ са били използвани за други цели се натрапват, а и изглеждат повече от достоверно).

В самия си годишен доклад пък Бюрото ясно обявява за 5 открити от него случая на неправомерно ползване на СРС, като в 4 от тях става дума за магистрати.

Тогава, на 6 декември, Цацаров обвини Рашков в „политическа окраска“ на твърденията му. А шефът на правната комисия на НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) прозрачно намекна, че този директор ще бъде сменен! (За забравилите – атаката срещу Бюрото тръгна още през лятото, след като по откровено поискване от прокуратурата ДАНС отне допуска на зам.-шефа на Бюрото Георги Гатев до тайни информации, понеже бил „ненадежден“, а Държавната комисия по сигурността на информацията потвърди това решение без мотиви. Чака се решение по казуса от Върховния административен съд).

По повод признанието на Рашков, че не може вече да гарантира на гражданите, че не са незаконно подслушвани, известният адвокат Емилия Недева обяви, че само това е достатъчно за завеждане на ново дело пред Евросъда в Страсбург.

Отказват информация по „екзотични“ обвинения

Днес Бойко Рашков илюстрира пълния институционален нонсенс пред Нова тв. Той заяви, че медии са публикували разпечатки от подслушвания, които неговото бюро не може да получи и показа в ефир материал на „Пик“ с разпечатки от някогашни подслушани разговори между Корнелия Нинова и шефа на „Фронтиер“ Красимир Георгиев.

„Това е излязло от прокуратурата, не от Бюрото“, заяви Рашков.

Става дума за емблематичния скандал отпреди десет години, в който бяха обвързани тогавашният шеф на националното следствие Ангел Александров, тогавашният вицепремиер и икономически министър Румен Овчаров, „Булгартабак“, а пътьом Корнелия Нинова като заместник на Овчаров и следователи. Не толкова отдавна Нинова публично обяви, че като зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Сергей Станишев през 2007 г. от нея е искано, а тя е отказала, да се продаде „Булгартабак“ (в интерес на Делян Пеевски) за 100 милиона. Този скандал тогава й коства оставка.

Днес Рашков обясни, че точно този случай е свързан с неправомерното подслушване на двама магистрати.

Обяви и за три конкретни случая, в които се пречи на Бюрото да получи пълната информация. В единия от тях ставало дума за обвинение в противодържавно престъпление, „екзотично дори по тоталитарно време“ (по определението на Рашков).

„Сега деянието, за което този човек се подозира, почти няма място в Наказателния кодекс. Този човек иска да знае дали срещу него са използвани СРС-та. Вчера от него пристигна трета молба. Ние в момента нищо не можем да му отговорим и вероятно ще изпратя тези материали на главния прокурор – той да отговори, тъй като действително става дума за нещо много сериозно. ДАНС също отказват дадат информацията“, каза шефът на Бюрото за СРС.

Какво ще се случи оттук нататък? Въпрос на бъдеще. Прогноза: при това управление не е имало случай да е отказано на искане на главния прокурор, а резултатите да не са били поисканите от него.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.