Последни новини
Home / Законът / ВАП указва на Софийския областен управител да актува като държавен язовир Огняново

ВАП указва на Софийския областен управител да актува като държавен язовир Огняново

Defakto.bg

В хода на продължаващите проверки на Върховна административна прокуратура за стопанисване на язовирите,  обвинението се е натъкнало на поредно  неизпълнение  на законови задължения, свързани с  „техническата им и   безопасна експлоатация” . Този път става дума за язовир  „Огняново”, недалеч от Елин Пелин, един от 30-те,  смятан за един от най значими язовири в страната.

Прокурорското съобщението   подсказва, че  бездействието в случая може да бъде атакувано в съда.  В него не е посочено, че  протакането в подобни случаи може  да има и финансови измерения в полза на незаконните ползватели, а не на гражданите,  чиято собственост е язовира.  Наблегнато е обаче на очевидното –  язовирът е публична държавна собственост,  но  продължава  да не е актуван като такъв.  Прокурорите са се разпоредили с указания до областния управител спешно да издаде акт публична държавна  собственост на язовира.

Наскоро  прокуратурата обяви, че  състоянието на друг язовир ( „Бели Искър“ ) не е изправно и незабавно трябва да се  предприемат укрепителни действия, а Главният прокурор Сотир Цацаров писа писмо на Бойко Борисов по този случай.

В началото на  година пък стана ясно,  че над 200 язовира представляват опасност от наводнение, а други около 80 са в предаварийно състояние.

Пълният текст на съобщението:

В продължение на извършваната от ВАП проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите и подзаконовите актове по прилагането му във връзка с нормативните изисквания за техническа и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, Върховна административна прокуратура констатира неизпълнение на законово задължение по отношение на язовир „Огняново“.

С влизане в сила на Закона за водите язовир „Огняново“ е включен в списъка на комплексните и значими язовири съгласно Приложение № 1, предвид което и на основание чл.13, ал.1, т.1 от същия закон е публична държавна собственост и като такъв подлежи на актуване по реда на Закона за държавната собственост.

Независимо от посоченото обстоятелство, в нарушение на Закона за държавната собственост и на чл. 17, ал. 1 от Закона за водите, до настоящия момент възникването на право на собственост в полза на държавата не е удостоверено по надлежния ред – чрез издаване на акт за публична държавна собственост.

Съгласно Закона за държавната собственост компетентен орган да издаде акт за държавна собственост е съответният областен управител по местонахождение на имота.

Поради това ВАП ангажира областния управител на София област, в рамките на правомощията и задълженията му за удостоверяване на правото на частна или публична държавна собственост, да предприеме спешни мерки за издаване на акт за публична държавна собственост по отношение на язовир „Огняново“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.