Последни новини
Home / Законът / Министър Цачева: 5 % увеличение на заплатите на надзирателите, като на всички от сектора

Министър Цачева: 5 % увеличение на заплатите на надзирателите, като на всички от сектора

Defakto.bg

Не с 20 %, както настояваха протестиращите надзиратели, а с 5 % ще нараснат заплатите им от 1 януари догодина. Това обяви по време на парламентарния контрол правосъдният министър Цецка Цачева.

„За всички е ясно, че 20% увеличение на заплатите няма как да бъде постигнато с оглед възможностите на държавния бюджет. Така както за цялата система „Сигурност“, служителите от дирекциите „Охрана“ и „Изпълнение на наказания“ ще имат 5% увеличение на трудовото възнаграждение, считано от 1 януари идната година“, заяви тя.

На 21 декември Цачева ще се срещне със Синдиката на служителите в затворите, организатор на протестите, за да отчете свършеното в отговор на исканията им. „В тази система работят здрави, силни и психически устойчиви хора и затова им се възхищавам“, каза министърът в НС днес.

Междувременно след извършена проверка Сотир Цацаров писа на Цецка Цачева, че съотношението между надзиратели и лишени от свобода е критично и създава предпоставки за ненадеждна охрана в затворите. Предлага и да се утвърди норматив за съотношението надзирател-затворници, както и да се отпуснат нови щатове за социални работници и психолози в местата за лишаване от свобода.

„Одобрила съм ново щатно разписание, в което по предложение на административното ръководство сме съобразили там, където са най-натоварените звена, да бъдат подсилени с кадрови персонал, с допълнителни бройки, за сметка на други“, заяви днес Цецка Цачева. Готови са и правилата за формиране на допълнителни възнаграждения, отчете тя пред депутатите.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.