Последни новини
Home / Законът / Министър Цачева: 5 % увеличение на заплатите на надзирателите, като на всички от сектора

Министър Цачева: 5 % увеличение на заплатите на надзирателите, като на всички от сектора

Defakto.bg

Не с 20 %, както настояваха протестиращите надзиратели, а с 5 % ще нараснат заплатите им от 1 януари догодина. Това обяви по време на парламентарния контрол правосъдният министър Цецка Цачева.

„За всички е ясно, че 20% увеличение на заплатите няма как да бъде постигнато с оглед възможностите на държавния бюджет. Така както за цялата система „Сигурност“, служителите от дирекциите „Охрана“ и „Изпълнение на наказания“ ще имат 5% увеличение на трудовото възнаграждение, считано от 1 януари идната година“, заяви тя.

На 21 декември Цачева ще се срещне със Синдиката на служителите в затворите, организатор на протестите, за да отчете свършеното в отговор на исканията им. „В тази система работят здрави, силни и психически устойчиви хора и затова им се възхищавам“, каза министърът в НС днес.

Междувременно след извършена проверка Сотир Цацаров писа на Цецка Цачева, че съотношението между надзиратели и лишени от свобода е критично и създава предпоставки за ненадеждна охрана в затворите. Предлага и да се утвърди норматив за съотношението надзирател-затворници, както и да се отпуснат нови щатове за социални работници и психолози в местата за лишаване от свобода.

„Одобрила съм ново щатно разписание, в което по предложение на административното ръководство сме съобразили там, където са най-натоварените звена, да бъдат подсилени с кадрови персонал, с допълнителни бройки, за сметка на други“, заяви днес Цецка Цачева. Готови са и правилата за формиране на допълнителни възнаграждения, отчете тя пред депутатите.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.