Последни новини
Home / Законът / Общо 7 616 160 лева отиват за коледните бонуси в Темида

Общо 7 616 160 лева отиват за коледните бонуси в Темида

Defakto.bg

Завесата над коледните добавки във вид на допълнително материално стимулиране за магистрати, кадровици и служители започна да се повдига.

Не се заблуждавайте – не от отговора на ВСС на въпросите, отправени още вчера от De Fakto по темата. Отговори оттам няма и надали ще дойдат.

Отново по свои канали научихме колко общо ще струват бонусите и откъде са икономиите за тях.

А именно – общо за коледните добавки отиват 7 616 160 лв. С толкова на 30 ноември т.г. с решение на пленума на ВСС е увеличен съдебният бюджет по перо „Заплати и възнаграждения на персонала нает по трудови и служебни правоотношения“.

Икономиите са за сметка на задължителните осигурителни вноски – 2 200 639 лв.; от неразпределения резерв за заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни възнаграждения (незаети щатове) – 348 974 лв.; от наличности по сметки от предходни години – 3 118 111 лв.

Сумата се допълва от спестени средства по перо „издръжка“ на органите на съдебната власт. Тук най-икономичен се оказва ВСС – с 1 098 436 лв., следва го прокуратурата – с 550 000 лв., икономисал е и Върховинят касационен съд – 300 000 лв.

Както De Fakto вчера писа, с необявено публично решение на ВСС таванът за коледните добавки тази година е 43,57 % от заплатите и е еднакъв за магистрати, служители и членове на ВСС. Според първоначалната ни информация бонусът се начислява върху основната заплата. Появи се обаче и версия, че освен нея в базата за изчисление влизат и парите за ранг, които получават магистратите. Дали е вярно? Не знаем, ВСС мълчи по въпроса.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.