Последни новини
Home / Законът / Общо 7 616 160 лева отиват за коледните бонуси в Темида

Общо 7 616 160 лева отиват за коледните бонуси в Темида

Defakto.bg

Завесата над коледните добавки във вид на допълнително материално стимулиране за магистрати, кадровици и служители започна да се повдига.

Не се заблуждавайте – не от отговора на ВСС на въпросите, отправени още вчера от De Fakto по темата. Отговори оттам няма и надали ще дойдат.

Отново по свои канали научихме колко общо ще струват бонусите и откъде са икономиите за тях.

А именно – общо за коледните добавки отиват 7 616 160 лв. С толкова на 30 ноември т.г. с решение на пленума на ВСС е увеличен съдебният бюджет по перо „Заплати и възнаграждения на персонала нает по трудови и служебни правоотношения“.

Икономиите са за сметка на задължителните осигурителни вноски – 2 200 639 лв.; от неразпределения резерв за заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни възнаграждения (незаети щатове) – 348 974 лв.; от наличности по сметки от предходни години – 3 118 111 лв.

Сумата се допълва от спестени средства по перо „издръжка“ на органите на съдебната власт. Тук най-икономичен се оказва ВСС – с 1 098 436 лв., следва го прокуратурата – с 550 000 лв., икономисал е и Върховинят касационен съд – 300 000 лв.

Както De Fakto вчера писа, с необявено публично решение на ВСС таванът за коледните добавки тази година е 43,57 % от заплатите и е еднакъв за магистрати, служители и членове на ВСС. Според първоначалната ни информация бонусът се начислява върху основната заплата. Появи се обаче и версия, че освен нея в базата за изчисление влизат и парите за ранг, които получават магистратите. Дали е вярно? Не знаем, ВСС мълчи по въпроса.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.