Последни новини
Home / Законът / Представляващият ВСС Боян Магдалинчев отговори на De Facto за коледните бонуси: Няма нищо тайно!

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев отговори на De Facto за коледните бонуси: Няма нищо тайно!

Defakto.bg

След две поредни публикации на De Fakto за тихомълком раздаваните коледни добавки за магистрати, служители и кадровици, които не бяха оповестени публично и за които никой от наблюдаващите заседанията на ВСС така и не разбра, в края на деня днес се получи отговор от представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

От него се разбира, че сме били прави за размера на бонусите – те са до 43,57 % от основната заплата плюс ранг (за магистратите). Намалили сме обаче общата сума, която отива за коледните добавки – тя не е 7 млн.лв., а 9,8 млн.лв. Но, когато решенията не се оповестяват, стават и грешки.

Публикуваме отговора на г-н Магдалинчев до De Fakto без съкращения:

Законът за съдебната власт в чл. 33, ал. 6 и ал. 7 регламентира, че заседанията на пленума и на колегиите на Висшия съдебен съвет са публични и се излъчват пряко в интернет освен в случаите, когато се обсъждат предложения за налагане на дисциплинарно наказание или документи, съдържащи информация, класифицирана по Закона за защита на класифицираната информация. Решенията, приети на закрито заседание, се обявяват публично. В този смисъл решенията на пленума и колегиите на ВСС са публични. Публичността в дейността на тези органи на съдебната власт се обезпечава допълнително и чрез възможността представители на медиите на място в сградата на ВСС чрез монитори в реално време да проследяват заседанията на Съвета. В контекста на изложеното, решението по въпроса за допълнителното трудово възнаграждение на магистратите и служителите от съдебната система взето на заседанието на пленума на ВСС от 30.11.2017 г. е толкова публично и прозрачно, колкото и всичките останали  44 решения приети на това заседание.

Боян Магдалинчев

Предварително въпросът е обсъждан на заседание на Комисия „Бюджет и финанси“, проведено на 23.11.2017г. Пленумът на ВСС с решение по протокол № 39/30.11.2017 г., т. 31 даде възможност административните ръководители в органите на съдебната власт, ВСС, ИВСС и НИП, по своя преценка и съобразно Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения /приети с решение на ВСС по протокол № 34/27.10.2011 г./ да определят допълнително трудово възнаграждение на магистратите и съдебните служители. В този смисъл, решението е взето толкова публично, колкото и всичките останали 44 решения приети на това заседание на пленума на ВСС.

Размерът на допълнителното трудово възнаграждение е еднакъв за всички  органи на съдебната власт, ВСС, ИВСС и НИП и представлява 43,57% от основната заплата плюс ранг. Изключение от правилото  има за лицата с наложено дисциплинарно наказание или с образувано дисциплинарно производство по реда на ЗСВ.

Средствата, които ще бъдат изплатени са осигурени по органи на съдебната власт с решение на пленума на ВСС за извършени корекции по бюджетите на съответните органи, като бяха разпределени 9.8 млн. лв. Те са резултат от реализирани икономии от разходи за персонал и издръжка, както и наличности по сметки от предходни години – 3 млн. лв. Икономията от разходи за персонал се явява от освободени щатни бройки  през годината, вследствие на лица напуснали системата, пенсионирани, починали, в продължителен отпуск, включително по болест.

 За последен път допълнително трудово възнаграждение в размер на 34.28 % от основна заплата плюс ранг е предоставено през 2014 година с решение на ВСС по протокол № 59/10.12.2014 г., т. 6.

Честно казано, бих искал възможността за определяне на допълнително трудово възнаграждение да е редовна практика,при наличие на финансов ресурс и при възможност в по-голям размер, защото това е израз на отношение, признание и заслужен, макар и скромен стимул, който съдебната власт може да си позволи да направи за магистратите, съдебните служители и техните семейства.

С уважение към Вас оставам в готовност за допълнителни отговори.

                                      БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ

                                      ПРЕДСТАВЛЯВАЩ

                                      ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Още по темата: ВСС скришом гласува коледни бонуси от 43,57 % в Темида

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.