Последни новини
Home / Законът / Представляващият ВСС Боян Магдалинчев отговори на De Facto за коледните бонуси: Няма нищо тайно!

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев отговори на De Facto за коледните бонуси: Няма нищо тайно!

Defakto.bg

След две поредни публикации на De Fakto за тихомълком раздаваните коледни добавки за магистрати, служители и кадровици, които не бяха оповестени публично и за които никой от наблюдаващите заседанията на ВСС така и не разбра, в края на деня днес се получи отговор от представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

От него се разбира, че сме били прави за размера на бонусите – те са до 43,57 % от основната заплата плюс ранг (за магистратите). Намалили сме обаче общата сума, която отива за коледните добавки – тя не е 7 млн.лв., а 9,8 млн.лв. Но, когато решенията не се оповестяват, стават и грешки.

Публикуваме отговора на г-н Магдалинчев до De Fakto без съкращения:

Законът за съдебната власт в чл. 33, ал. 6 и ал. 7 регламентира, че заседанията на пленума и на колегиите на Висшия съдебен съвет са публични и се излъчват пряко в интернет освен в случаите, когато се обсъждат предложения за налагане на дисциплинарно наказание или документи, съдържащи информация, класифицирана по Закона за защита на класифицираната информация. Решенията, приети на закрито заседание, се обявяват публично. В този смисъл решенията на пленума и колегиите на ВСС са публични. Публичността в дейността на тези органи на съдебната власт се обезпечава допълнително и чрез възможността представители на медиите на място в сградата на ВСС чрез монитори в реално време да проследяват заседанията на Съвета. В контекста на изложеното, решението по въпроса за допълнителното трудово възнаграждение на магистратите и служителите от съдебната система взето на заседанието на пленума на ВСС от 30.11.2017 г. е толкова публично и прозрачно, колкото и всичките останали  44 решения приети на това заседание.

Боян Магдалинчев

Предварително въпросът е обсъждан на заседание на Комисия „Бюджет и финанси“, проведено на 23.11.2017г. Пленумът на ВСС с решение по протокол № 39/30.11.2017 г., т. 31 даде възможност административните ръководители в органите на съдебната власт, ВСС, ИВСС и НИП, по своя преценка и съобразно Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения /приети с решение на ВСС по протокол № 34/27.10.2011 г./ да определят допълнително трудово възнаграждение на магистратите и съдебните служители. В този смисъл, решението е взето толкова публично, колкото и всичките останали 44 решения приети на това заседание на пленума на ВСС.

Размерът на допълнителното трудово възнаграждение е еднакъв за всички  органи на съдебната власт, ВСС, ИВСС и НИП и представлява 43,57% от основната заплата плюс ранг. Изключение от правилото  има за лицата с наложено дисциплинарно наказание или с образувано дисциплинарно производство по реда на ЗСВ.

Средствата, които ще бъдат изплатени са осигурени по органи на съдебната власт с решение на пленума на ВСС за извършени корекции по бюджетите на съответните органи, като бяха разпределени 9.8 млн. лв. Те са резултат от реализирани икономии от разходи за персонал и издръжка, както и наличности по сметки от предходни години – 3 млн. лв. Икономията от разходи за персонал се явява от освободени щатни бройки  през годината, вследствие на лица напуснали системата, пенсионирани, починали, в продължителен отпуск, включително по болест.

 За последен път допълнително трудово възнаграждение в размер на 34.28 % от основна заплата плюс ранг е предоставено през 2014 година с решение на ВСС по протокол № 59/10.12.2014 г., т. 6.

Честно казано, бих искал възможността за определяне на допълнително трудово възнаграждение да е редовна практика,при наличие на финансов ресурс и при възможност в по-голям размер, защото това е израз на отношение, признание и заслужен, макар и скромен стимул, който съдебната власт може да си позволи да направи за магистратите, съдебните служители и техните семейства.

С уважение към Вас оставам в готовност за допълнителни отговори.

                                      БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ

                                      ПРЕДСТАВЛЯВАЩ

                                      ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Още по темата: ВСС скришом гласува коледни бонуси от 43,57 % в Темида

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.