Последни новини
Home / Законът / Президентът: Управляващите посегнаха на надеждата на хората, цинично и брутално

Президентът: Управляващите посегнаха на надеждата на хората, цинично и брутално

Defakto.bg

Радев ще наложи вето и на антикорупционния закон

 

Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, който взе участие в тринадесетия Национален иновационен форум, по повод преодоляното от депутатите президентско вето върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, съобщи пресцентърът на президенството.

За мораториума върху новите лекарства

Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното  на надеждата, коментира държавният глава.

Това е, което ме притеснява и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около 40 минути на масата не се извадиха около 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха  по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти. Да, основни пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и болни, отбеляза още президентът.

Това нямаше да бъде толкова цинично и брутално и ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25 до 30 милиона лева, които не просто могат да спасят, те дават много надежда на много хора, каза още той.

На въпрос дали Конституционният съд може да реши проблемът, президентът отговори: Не мога да кажа. Това е въпрос към Конституционния съд. Там има достатъчно компетентни съдии, но за мен са нарушени основни права от Конституцията. И истински вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск.

За антикорупционния закон

Въпросът не е само за назначаването на ръководството. В някои медии това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е около него. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум, коментира държавният глава. По думите му този закон не разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване.

Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефктивни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използват и като бухалка за разправяне с неудобните, каза още президентът. Що се отнася до назначаването нямам за самоцел аз да назначавам ръководството на този орган. Това, за което настоявах и продължавам да настоявам е да има баланс на властите при назначаването, допълни той. Виждам с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат думата при назначаването, посочи още президентът Румен Радев.

 Сигурност и отбрана

Има дефицит на държавническо мислене за секторите Сигурности Отбрана Тази тема вече се преекспонира. От това, което чух и прочетох, на заседанията на Министерски съвет, тези неща се повдигат, когато има някакви други проблеми. Също така с интерес чух, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. Аз мога да припомня какви функции изпълняваше тя. В периода 2009-1012 година имахме някъде към 70 полета с много интересни функции. Така че няма дефицит на функции, има дефицит на стратегическо мислене, на държавническо мислене по отношение на секторите Сигурност и Отбрана. Има харчене на парче. Това вече е факт коментира президентът Радев.

По думите му няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности, съвместимо с партньорите ни, за поне 10-15 години напред. Това са важни неща. За мен тенденцията за една абсолютно разпиляност все повече набира скорост. Аз ще поставя много ясно този въпрос на Консултативен съвет по национална сигурност. С връщането на проекта за придобиването на нов тип изтребител на практика всичко се върна в началото, каза още държавният глава.

Инвестициите за МИГ-29 са наложителни, но водещото трябва да бъде закупуването на нова техника.  

Министърът на отбраната е поставен в една изключително трудна ситуация и той все повече започва да го осъзнава. Принуден е да прави разходи, които са не винаги са нецелесъобразни. Надявам се да има разум и при инвестициите за МИГ-29, те са наложителни, но тук може много да се коментира в какви параметри. Водещото трябва да бъде новата техника. Там да бъде приоритетът. Разходите за МИГ-29 трябва да се съобразяват с това, което ще постигнем за в бъдеще, заяви президентът. Така е и за многофункционалните модулни патрулни кораби. Дал съм своите въпроси към министъра на отбраната, очакваме договор. Надявам се да си отговорят управляващите  дали процедурата за корабите отговаря напълно на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност. Трябва да имаме пълна убеденост, че нещата са така и във финансово съдържание, и в оперативно съдържание, категоричен е държавният глава.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.