Последни новини
Home / Законът / Шест критерия за командироване на магистрати в Софийския районен съд

Шест критерия за командироване на магистрати в Софийския районен съд

Defakto.bg

След като в края на ноември най-големият съд в страната – Софийският районен съд обяви, че спешно търси кадри за гражданското отделение и приканва желаещите магистрати от цялата страна да подадат документи, днес стават ясни и критериите, по които ще бъдат подбирани те.

Става дума за командироване, до назначаването на титулярни граждански съдии в СРС след провеждане на конкурс. Молби се приемат до 20 декември.

Критериите са шест и са определени със заповед на председателя на ВКС Лозан Панов. Те касаят и всички командировки, независимо в кои съдилища.

Ето съобщението:

“Със своя заповед от 15.12.2017 г. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) утвърди критерии за командироване на съдии, с които той ще се съобразява при упражняване на правомощието си, регламентирано в Закона за съдебната власт (ЗСВ), да командирова съдии в районните, окръжните, апелативните и специализираните съдилища.

Критериите, които са подредени по степен на значимост, са:

– оценка от последната атестация;

– наложени дисциплинарни наказания (всички влезли в сила дисциплинарни наказания, включително и обръщане на внимание, заповедите за чието налагане са влезли в сила, а наказанията не са заличени);

– наличие и брой на просрочени дела;

– съдийски стаж;

– общ юридически стаж;

– професионален стаж в съответната материя.

Съгласно разпоредбите на ЗСВ при командироването се взема предвид и становището на административния ръководител на съда, в който правораздава съдията, желаещ да бъде командирован.

Конкретната причина за издаването на тази заповед е необходимостта от спешно решаване на проблема с натовареността в Софийския районен съд (СРС). По този повод в края на м. ноември 2017 г. в страниците в интернет на Висшия съдебен съвет, ВКС и СРС бе обявено, че всеки съдия от страната, който желае да бъде командирован в Гражданско отделение на Софийския районен съд до заемане на съответните незаети щатни длъжности чрез конкурс, може да подаде молба в срок до 20.12.2017 г.”

 

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.