Последни новини
Home / Законът / Шест критерия за командироване на магистрати в Софийския районен съд

Шест критерия за командироване на магистрати в Софийския районен съд

Defakto.bg

След като в края на ноември най-големият съд в страната – Софийският районен съд обяви, че спешно търси кадри за гражданското отделение и приканва желаещите магистрати от цялата страна да подадат документи, днес стават ясни и критериите, по които ще бъдат подбирани те.

Става дума за командироване, до назначаването на титулярни граждански съдии в СРС след провеждане на конкурс. Молби се приемат до 20 декември.

Критериите са шест и са определени със заповед на председателя на ВКС Лозан Панов. Те касаят и всички командировки, независимо в кои съдилища.

Ето съобщението:

„Със своя заповед от 15.12.2017 г. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) утвърди критерии за командироване на съдии, с които той ще се съобразява при упражняване на правомощието си, регламентирано в Закона за съдебната власт (ЗСВ), да командирова съдии в районните, окръжните, апелативните и специализираните съдилища.

Критериите, които са подредени по степен на значимост, са:

– оценка от последната атестация;

– наложени дисциплинарни наказания (всички влезли в сила дисциплинарни наказания, включително и обръщане на внимание, заповедите за чието налагане са влезли в сила, а наказанията не са заличени);

– наличие и брой на просрочени дела;

– съдийски стаж;

– общ юридически стаж;

– професионален стаж в съответната материя.

Съгласно разпоредбите на ЗСВ при командироването се взема предвид и становището на административния ръководител на съда, в който правораздава съдията, желаещ да бъде командирован.

Конкретната причина за издаването на тази заповед е необходимостта от спешно решаване на проблема с натовареността в Софийския районен съд (СРС). По този повод в края на м. ноември 2017 г. в страниците в интернет на Висшия съдебен съвет, ВКС и СРС бе обявено, че всеки съдия от страната, който желае да бъде командирован в Гражданско отделение на Софийския районен съд до заемане на съответните незаети щатни длъжности чрез конкурс, може да подаде молба в срок до 20.12.2017 г.“

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.