Последни новини
Home / Законът / В един ден: Докато ВСС умува дали да откаже европроект за съдебната карта, Съветът за съдебна реформа приема отчет по нея

В един ден: Докато ВСС умува дали да откаже европроект за съдебната карта, Съветът за съдебна реформа приема отчет по нея

Defakto.bg

В един – утре, Съветът за съдебна реформа към министъра на правосъдието и съдийската колегия на ВСС ще дебатират сходни теми.

Но, докато кадровиците ще умуват дали да изпълняват европроект за съдебната карта и единна информационна система на съдилищата, съветът при Цецка Цачева ще приема отчет за изпълнението на актуализираната стратегия за реформа (в която влизат и картата, и системата).

Точката в дневния ред на ВСС е озаглавена: „Обсъждане продължаване работата по проект: „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите и разработване на Единна информационна система за съдилищата“, съгласно решение на Пленума на ВСС по Протокол № 42/14.12.2017 г., т. 29.“

Миналата седмица, на заседание на пленума, стана ясно, че изпълнението на проекта явно е под въпрос, след като не за първи път кадровици огласиха „резервите“ си към него – в случая дали изобщо е необходима нова единна система на съдилищата и дали не би било по-добре да се донадгражда действащата (при стартирал европроект с бюджет от 6 млн.лв.!) Преди това същият проект бе започнат наново от новия ВСС, след като бе прекратена обществена поръчка, обявена от стария съвет.

Що се отнася до утрешното заседание на Съвета за съдебна реформа (в който влизат представители на парламентарните сили, ВСС, съсловни магистратски организации), за него от МП съобщават:

„Министърът на правосъдието Цецка Цачева е свикала за утре, 19 декември 2017 г., редовно заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. По време на заседанието  ще бъде представен и обсъден проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Също така членовете на съвета ще дискутират по проекта на Закона за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, популярен като Закона за детското правосъдие. Ще бъде представен отчета за изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и Пътната карта към нея към 30 ноември 2017 г., както и проекта на отчет за изпълнението на Плана за действие за 2017 г. за изпълнението на препоръките от доклада на ЕК по МСО от 25 януари 2017 г. (към 30 ноември 2017 г.)

След края на заседанието резултатите и протоколите от него ще бъдат публикувани на сайта на Министерство на правосъдието“.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.