Последни новини
Home / Законът / Инаугурацията* на новия шеф на НСлС: Сарафов обяви екипа си, Цацаров му обеща дела

Инаугурацията* на новия шеф на НСлС: Сарафов обяви екипа си, Цацаров му обеща дела

Defakto.bg

„Записки на следователя“ от Лев Шейнин се оказа емблематичен дар

  • Инаугурация  – буквално в Древен Рим въвеждане в длъжност на авгур (жрец, предсказващ включително дали държавни начинания ще се одобрят от боговете). Днес – церемония при встъпване във висока длъжност. Важен елемент е тържествеността.

„Здрави нерви“ бе ключовото пожелание на главния прокурор Сотир Цацаров към новия директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов на церемонията по встъпване в длъжност в зала „Тържествена“ на Съдебната палата. Доскорошният зам.-главен прокурор, ръководещ Върховната касационна прокуратура Сарафов, от днес е пак зам.-главен прокурор, но по разследването.

Кой ще го наследи начело на ВКП засега не се казва.

Затова пък инаугурацията бе доста любопитна и говоряща – и откъм публика, и откъм послания, ключовото от които бе нов „имидж“ на НСлС или поне възстановяването му (което вероятно режеше ушите на присъстващите следователи). Чуха се и новини.

Присъствието

В зала „Тържествена“ освен членовете на прокурорската колегия на ВСС, които единодушно избраха Борислав Сарафов на новия пост, бяха също ръководители на ДАНС, НАП, МВР. Имаше и следователи от НСлС, дошъл бе и Страхил Каменички, който заведе две дела за обида срещу Борислав Сарафов заради оценките му за следователите като мързеливци и „заешки сърца“ (според тъжбите на Каменички), дадени на служебно съвещание за „Хитрино“. И двете дела бяха прекратени заради функционалния имунитет на зам.-главния прокурор, но се запомниха и надали скоро ще се забравят.

Посланията 

От приветствието на Сотир Цацаров: „Службата (НСлС) ще трябва да доказва себе си и своето значение в органите на прокуратурата“. И още: „Още на 31 декември ще сме в състояние да извършим преценка, така че на НСлС да се възложат най-тежките и значими 10 дела, основно против финансовата и данъчната система„.

Новият директор ще има пълната подкрепа на главния прокурор за промени в НСлС – като структура, ръководство и др. Настоятелно съм препоръчал на г-н Сарафов и съм сигурен, че ще го спази, да свика Общо събрание на следователите, на което да се обсъдят вижданията за нова структура, както и належащите проблеми“, обяви още Цацаров.

От изявлението на Борислав Сарафов: „Връщам се към професията, с която започнах. Убеден съм, че ще успея да възстановя имиджа и мястото на НСлС. Разчитам и ще се осланям на вас, от днес съм следовател и тази служба е и моята служба!“

Новините

Новият директор Сарафов вече е готов с предложенията си свой екип. Той огласи имената на тримата избрани от него заместници, които ще предложи за гласуване на прокурорската колегия на ВСС. Направи впечатление, че двама от тях не са следователи, а прокурори – Магдален Маринов и Юлиана Петкова от ВКП. Третото предложение е за Ивелина Христова от НСлС – тя е в службата от около година, преди това също е била прокурор.

Избора им пред журналисти Сарафов обясни така: работили сме заедно, познавам ги и им вярвам.

Новият директор на НСлС информира и че още в сряда, в 14 часа свиква Общо събрание на следователите от службата – както бе препоръчал Сотир Цацаров.

Подаръкът

Връчването на подаръка

На финала, след като отправи пожеланието: „Желая ви здрави нерви, пазете службата, да не стои малко настрана от прокуратурата“,  главният прокурор направи емблематичен подарък на заместника си.

Дарът е книгата на руския автор Лев Шейнин „Записки на следователя“ – интересно за времето четиво от средата на 20 век. Емблематичното обаче е, че именно нея Сарафов е подарил на Цацаров при встъпването му като главен прокурор. Сега жестът бе върнат с оригинлното издание на „записките“ и надпис: „Продължавай напред!“

Извън церемонията

Извън церемонията думата за въпроси получиха и журналистите.

А те попитаха за скандала със следователите около „Хитрино“ и дадените им квалификации. „Случаят се преекспонира, както и няколкото реплики в рамките на нормалния служебен диалог“, отвърна Сарафов (подобни бяха и обясненията му след избора за директор на НСлС). Репортерите обаче не се дадоха с настояване да обясни дали е отправял остри забележки. „Казах им, че трябва да увеличат темпото на работата си. Мисля, че по дело, предизвикало национален траур, всеки трябва да вложи душа и сърце!“, бе отговорът.

После Сотир Цацаров би попитан защо проверката на Инспектората по скандала със следователите, констатирала нарушения на Борислав Сарафов, не е прераснала в дисциплинарно дело?

Главният прокурор каза вече известното: материалите пристигнали в предния ВСС като квалифицирана информация, прокурорската колегия поискала декласификация, но отново били пратени с гриф. И толкова.

Впрочем, давността за дисциплинарно преследване на Борислав Сарафов за случая изтече!

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.