Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева против решението на НС за отговорност на гражданите подали сигнали за ВИП – корупция

Цецка Цачева против решението на НС за отговорност на гражданите подали сигнали за ВИП – корупция

Defakto.bg

Парламентът бламира проекта на правителството по отношение на подписаните сигнали до новия антикорупционен орган. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” правосъдният министър Цецка Цачева. Депутатите решиха всеки, подал информация за корупция по високите етажи на властта да носят  съдебна отговорност, ако проверката приключи без заключение за престъпление.

Според наблюдателите подобна мярка прокарана от „Обединени патриоти” в отсъствие на голяма мнозинство на депутатите  от ГЕРБ (случайно или не! ) ще откаже повечето граждани от сезиране на антикорупционния орган.  Трето и четвърто е , че  по този начин „неможенето” на компетентния орган, е юридически некоректно да се вменява в отговорност на  подателите на  сигнали, коментират юристи.

Цачева също  подкрепя варианта на правителството, в който наказателна отговорност за подателите на сигнали няма: „Това, което се случи в пленарната зала аз не го подкрепям, трябваше да остане вариантът, предложен от правителството”.

Миналата седмица парламентът прие, че всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лица на висша публична длъжност може да подаде сигнал до Комисията. За сигнали ще се приемат и публикации в медиите. Подадени сигнали за конфликт на интереси или корупция срещу съдия, прокурор или следовател ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС.

Парламентът одобри и създаването на новия антикорупционен орган – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Тя  ще бъде независим специализиран постоянно действащ държавен орган, който се състои от петима членове –председател, зам.-председател и трима членове. Председателят на комисията ще се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също ще се избират от парламента, по предложение на председателя. Мандатът на комисията е 6 години.

Председателят на антикорупционния орган ще получава 90% от заплатата на този на Народното събрание. Заместник-председателят на антикорупционния орган пък ще получава основно месечно възнаграждение в размер 90% от това на председателя му. Останалите членове на Комисията ще получават основно месечно възнаграждение в размер 80% от възнаграждението на председателя. За председател ще се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. За зам.-председател ще се изисква висше юридическо или икономическо образование, степен „магистър“ и най-малко пет години стаж по специалността, а за членовете на Комисията – висше образование, степен „магистър“ и най-малко пет години професионален стаж.Членовете на антикорупционния орган ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория.

Стажът  на членовете на Комисията и на директорите и инспекторите в дирекциите, както и на лицата в администрацията, заемащи длъжност, за която се изисква висше юридическо образование и юридическа правоспособност, ще се зачита за юридически стаж. А стажът на лицата, заемащи длъжност, за която се изисква висше икономическо образование, пък ще се зачита за стаж по специалността в обществения сектор. Трудът на членовете на Комисията ще се зачита за първа категория. При изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт.

Гласуването на Антикорупционния закон ще продължи на следващото пленарно заседание

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд: Понятието “пол” трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл

Понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл – това  …

БХК обжалва заповедта на Министерството на здравеопазването в частта за затваряне на училищата

  В понеделник следобед Българският хелзинкски комитет внесе жалба срещу няколко точки от заповедта на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.